Росія скорочує закупівлю титанової руди в Україні

Читать на русском
Керівництво Авісма повідомило, що протестувало поставки титанової руди – ільменіту з 12 інших джерел.
Іршанський ГЗК (гірничо-збагачувальний комбінат)

ПАТ «Корпорація «ВСМПО-Авісма» (РФ) цього року скоротить закупівлі ільменіту в українських постачальників – 85% від загального обсягу, в той час як раніше на їх частку припадало 100%.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Дело».

«Щодо ільменіту немає довгострокових контрактів. У всьому світі вони підписуються на рік. Цього року 85% ільменіту (буде – Ред.) поставлено з України», – розповів гендиректор «ВСМПО-Авісма» Михайло Воєводін.

Він підкреслив, що компанія кілька років тому створила піврічний запас ільменіту, постійно його підтримує та не планує скорочувати.

Воєводін уточнив, що підприємство протестувало ільменіт із 12 інших джерел. «Ми з усіх них теоретично можемо відвантажити. Український ільменіт все одно за якістю та за логістикою для нас є найефективнішим. Так само, як і ми для них є найефективнішим покупцем», – констатував керівник титанової корпорації.

Раніше практично 100% ільменіту «ВСМПО-Авісма» закуповувала на Вільногірському і Іршанському ГЗК (Україна). Однак пізніше Воєводін заявляв, що незважаючи на відсутність перебоїв із поставками ільменіту з України, корпорація закуповує пробні партії цієї сировини в африканських країнах.

Ільменіт (титанистий залізняк) є з'єднанням закису заліза та двоокису титану, сировиною для отримання титану. В межах Українського щита розсипи родовища ільменіту були відкриті на початку 1950-х років XX століття. Сировинний потенціал України відповідає 30% зафіксованих світових запасів.

Як повідомлялося, 6 січня 2014 року народний депутат України Сергій Каплін пообіцяв домогтися ухвалення законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу щодо позбавлення експортерів залізної руди й металу права отримувати бюджетне відшкодування ПДВ. Цю обіцянку політик виконати не зміг.

Раніше голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко, будучи кандидатом у народні депутати України за одномандатним виборчим округом №103, пообіцяв сприяти ухваленню державного плану добудови Криворізького гірничозбагачувального комбінату окислених руд, але також не виконав свою обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: