У НАБУ пояснили, чому не можуть використовувати в роботі е-декларації чиновників

Читать на русском
У НАБУ підтвердили, що не готові використовувати в роботі електронні декларації чиновників, тому що ті не врегульовані законом.
Артем Ситник

Національне антикорупційне бюро та Національне агентство з питань запобігання корупції отримають правові підстави для вивчення електронних декларацій громадян України лише після приведення форми декларацій у відповідність до законодавства.

Про це повідомили в НАБУ у відповіді на інформаційний запит «Інтерфаксу», передає «Слово і Діло».

«Приведення форми електронного декларування у відповідність до чинного законодавства вимагає негайного унормування. Лише за цієї умови НАБУ та НАЗК отримають правові підстави для аналізу поданих декларацій на предмет наявності в них ознак адміністративних або кримінальних правопорушень», – йдеться в повідомленні.

При цьому в Бюро повідомили, що заповнення електронних декларацій його працівниками почалося ще 1 вересня, але в ході заповнення було виявлено невідповідність технічним вимогам, затвердженим НАЗК у червні.

Над законопроектом про нульову декларацію працюватиме новостворена робоча групаАнтикорупційний комітет Верховної Ради пропонує створити робочу групу з напрацювання законопроекту про нульову декларацію.

«Річ у тім, що форма онлайн-декларації не відповідає технічним вимогам, які затвердило НАЗК у червні 2016 року. В такій ситуації виникає питання легітимності заповнення декларації. Тому щойно НАЗК вирішить питання невідповідностей у формі декларації, подача електронних декларацій піде набагато швидше», – відзначають у НАБУ й запевняють, що вкладуться у відведений законом термін для заповнення декларацій.

Там також пояснюють, що виявлені невідповідності можуть стати причиною до непритягнення корупціонерів до відповідальності. «Якщо форма декларації, яку будуть заповнювати державні службовці, не буде затверджена НАЗК (так, як це є на цю мить), то в нас будуть сумнівні перспективи для притягнення до відповідальності потенційних корупціонерів. Оскільки за таких обставин неможливо буде довести наявність ознак складу злочину за статтею 366-1 Кримінального кодексу України (декларування недостовірної інформації)», – підкреслюють в Антикорупційному бюро.

Нагадаємо, 4 жовтня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект, що передбачає запровадження контролю Генпрокуратури над Національним антикорупційним бюро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: