Туреччина остаточно переходить на бік Москви та відвертається від Заходу – експерт

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Якби не інцидент зі збитим літаком, то контракт щодо енергопроекту між РФ і Туреччиною був би підписаний давно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, аналізуючи анонсовані переговори Володимира Путіна та Реджепа Ердогана на Всесвітньому енергоконгресі.

«Історія з літаком істотно посунула терміни угоди, необхідної для реалізації «Турецького потоку». В жовтні або пізніше, але, цілком імовірно, це відбудеться. Потрібно розуміти, що вони в принципі ніколи й не відмовлялися від проекту. Було загострення відносин, але старт проекту дали ще кілька років тому», – розповідає Марунич.

За його словами, видно, що турки активно працюють із «Газпромом» і вже можна говорити, що проект «Турецький потік» реанімовано повністю.

Туреччина повністю розвернулася до Москви та відвернулася від Заходу, якому взагалі байдуже, за винятком США, оскільки вони активно протидіяли запуску «Турецького потоку».

Для України, на його думку, навіть будівництво першої гілки – це дуже негативний сценарій.

«Це мінус потенційних 15 мільярдів кубічних метрів, що дуже болісно та відчутно для української ГТС, яка за поточних тарифів та за 60 мільярдів транзиту перебуває в точці рентабельності. Все, що нижче 60 мільярдів на транспортування, – це вже нерентабельно для нашої ГТС. Якщо будуть реалізовані «Турецький потік» та «Північний потік-2», то Україна буде в поганому становищі. «Укртрансгаз» уже готується до цього, розробляючи сценарій з істотним падінням транзиту», – проаналізував Дмитро Марунич.

Відзначимо, що президент РФ Володимир Путін відвідає Стамбул 10 жовтня.

Як відомо, на зустрічі в Китаї обидва лідери висловили надію на подальше відновлення повноформатної співпраці, а Ердоган назвав президента РФ своїм другом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: