Губернатори-довгожителі: як працюють голови областей, призначені в 2014 році

Читать на русском

За 2 роки президентства Петра Порошенка він змінив голів більшості областей України, а у випадку з деякими регіонами – навіть по кілька разів. Найчастіше змінювалися голови ОДА в Запорізькій і Луганській областях – чотири рази з моменту інавгурації Порошенка. Єдиним регіоном, що не змінив керівника, призначеного ще до обрання Петра Порошенка Главою держави, стала Черкащина. Губернатор цієї області Юрій Ткаченко наразі є найвідповідальнішим серед усіх голів обласних адміністрацій України – він виконав 70% власних обіцянок.

Сферами, яким Ткаченко приділяє найбільшу увагу, є національна безпека, соціальний захист та інфраструктура. Тут він виконав по три чверті власних зобов’язань. Наприклад, здійснив ремонт низки автодоріг: в напрямку Холодного Яру, Канева, а також об’їзної дороги навколо Шполи. Також Ткаченку вдалося реалізувати плани щодо понаднормового зведення силами області фортифікаційних споруд у зоні проведення АТО, створення реабілітаційного центру для учасників бойових дій і запровадження комплексної програми їхньої соціальної адаптації. 7 обіцянок із 73 зареєстрованих Ткаченко провалив. Так, наприклад, він не зміг у 2015 році забезпечити 75-відсоткове виконання мобілізаційного плану в області, не допоміг родині загиблого бійця «Айдару» з позивним «Чех» із санаторно-курортним лікуванням та не встиг вчасно завершити ремонт лисичанської школи №24.

Олег Гончарук, чиї 2 роки на посаді голови Івано-Франківської ОДА ми вже аналізували нещодавно, виконав 56% власних зобов’язань, що дозволило йому посісти високе третє місце в рейтингу українських губернаторів. Основними своїми досягненнями він поки що може вважати створення системи громадського контролю, що стежить за станом доріг в області, надання маршрутного транспорту Верховинському району та передбачення коштів на ремонт Городенківської лікарні в 2015 році. Невиконаних обіцянок у Гончарука лише 5. Серед них можна виокремити такі, як провалені терміни добудови фортифікаційних споруд на території Костянтинівського району Донецької області та невидача родинам загиблих учасників АТО земельних ділянок під забудову на території курортного села Поляниця.

П’ятим номером у списку найбільш відповідальних губернаторів є ще один «довгожитель» вітчизняної політики – голова Сумської ОДА Микола Клочко, якого Президент призначив на цю посаду 26 грудня 2014 року. Він має в активі 52% виконаних обіцянок, серед яких такі: посилення обороноздатності області, виділення коштів на придбання меблів для пологового будинку в Конотопі та відправка гуманітарного вантажу в Маріуполь. Із 9 провалених зобов’язань Клочка можна виділити такі, як завершення будівництва лижно-ролерної траси в Токарях (оскільки область є одним із осередків підготовки лижників і біатлоністів), ліквідація заборгованості по зарплатах у регіоні та спрямування особистих депутатських коштів на облаштування військового містечка.

Серед голів ОДА, що були призначені у 2014 році та продовжують працювати, – голова Волині Володимир Гунчик, Полтавської області – Валерій Головко, Львівщини – Олег Синютка, Кіровоградщини – Сергій Кузьменко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: