Експерт: нова формула ціни вугілля призведе до подальшого подорожчання електроенергії

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Жодної ​​різниці між цими формулами немає, оскільки і та, і інша далекі від українських реалій.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, аналізуючи інформацію про те, що Кабмін пропонує замінити розрахункову формулу «Роттердам+» на формулу Варшавської біржі.

«І формула «Роттердам+», і варшавська працюють на виробника, але жодним чином не враховує інтереси споживача», – констатував Рябцев.

«Якщо формула «Роттердам+» – це фактично імпорт інфляції й спроба прив'язати внутрішні ціни вугілля в Україні, які є набагато нижчими за середньоєвропейські, до рівня цін у середньому в світі, то прив'язка до Варшавської біржі – це імпорт інфляції біржової», – пояснив він.

Тарифний цуґцванґ: чи існує механізм запобігання соціальному колапсу?З 1 вересня українців очікує чергове підвищення тарифів на електроенергію. Уряд обіцяє виділити субсидії всім, хто цього потребуватиме. Однак експерти сумніваються в тому, що цей сценарій спрацює цього року.

Вже давно відомо, зазначив експерт, що біржові ціни – виключно спекулятивні, оскільки на будь-яких біржах, окрім безпосередніх виробників, присутні різноманітні фінансові спекулянти, перекупники.

«Нам потрібно давно припинити прив'язуватися до якихось формул, а прив'язувати ціни всередині країни до здібностей споживача купувати ті чи інші енергоносії. Наприклад, за паритетом із реальною альтернативою вугіллю. Але, на жаль, у нас часто переймають європейський досвід лише з точки зору переймання високих цін і тарифів», – проаналізував Геннадій Рябцев.

Як відомо, ще в липні повідомлялося, що лише на транспортуванні вугілля за формулою «Роттердам+» український Бюджет, за оцінками експертів, втрачатиме близько 10 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: