Рада ухвалила закон про електроринок

Читать на русском
Протягом двох років впроваджуються всі сегменти нового ринку – ринку двосторонніх договорів, ринку на добу вперед, внутрідобового ринку, балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про ринок електричної енергії України» в редакції Кабінету міністрів України.

Відповідний документ №4493 підтримали 237 депутатів, передає «Слово і Діло».

«Та система, за якою ми сьогодні працюємо, в ній заборгованість 27 млрд грн. Чи може система при такій заборгованості функціонувати? Ні! Тому ми зобов'язані перейти на нову форму ... Новий закон створить конкурентний ринок електроенергії, саме він створить можливість для зниження цін на електроенергію в середньостроковій перспективі», – сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, представляючи законопроект із трибуни парламенту.

Згідно з документом, з моменту набуття ним чинності, протягом двох років впроваджуються всі сегменти нового ринку: ринку двосторонніх договорів, ринку «на добу вперед», внутрідобового ринку, балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг.

До кінця 2018 року діятиме перехідний період, протягом якого гарантований покупець зможе викуповувати до 75% робочої потужності АЕС і до 40% від виробництва великих ГЕС за регульованими цінами. За рахунок цього планується надавати підтримку виробникам електроенергії з поновлюваних джерел, а також ТЕЦ.

Законопроект про ринок електричної енергії впроваджує норми Третього енергетичного пакета ЄС, в тому числі в питанні поділу компаній за напрямками розподілу й передачі електроенергії.

Як повідомлялося раніше, в Україні стрімко зростає кількість приватних домогосподарств, які встановлюють сонячні панелі для виробництва електроенергії.

Нагадаємо, що координатор з міжнародних енергетичних питань, керівник Бюро енергетичних ресурсів у Державному департаменті США Амос Хохштейн висловив великий інтерес до сонячних парків на території Чорнобильської зони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: