Депутатські запити: що обіцяють дізнатися депутати

Читать на русском
Українські парламентарі часто подають різноманітні депутатські запити, які можуть стосуватися будь-чого.

Українські ЗМІ повідомляють, що депутатський запит коштує грошей, причому суми називають зовсім різні: від кількох тисяч гривень до кількох тисяч доларів. Водночас багато нардепів обіцяють подати депутатський запит, а «Слово і Діло» фіксує їхні слова.

Здавалося б, що тут складного – спочатку пообіцяти запит, а потім його направити. Але багато депутатів і такі обіцянки виконати не в змозі. Так, наприклад, 29 лютого народний депутат Андрій Тетерук пообіцяв найближчими днями направити запит до Генеральної прокуратури щодо кримінальної відповідальності керівників силових відомств з оточення Януковича за розвал Збройних сил України. За два місяці нардеп так і не направив відповідний запит та провалив обіцянку.

Його колега, позафракційний депутат Михайло Головко 18 січня пообіцяв за результатами скарг направити депутатські звернення та запити для вирішення проблем, з якими звернулися жителі Збаразького району на громадських зустрічах. На відміну від Тетерука, Головко свою обіцянку виконав і 5 лютого направив запити до відповідних відомств.

22 січня нардеп Мустафа Найєм пообіцяв направити запит щодо збереження в місті Києві скверу Небесної Сотні. А вже 18 березня він подав його меру Києва Віталію Кличку. В запиті йдеться про неприпустимість забудови скверу в столиці та порушення вимог чинного законодавства під час надання дозволів на забудову відповідної земельної ділянки.

Народний депутат від фракції «Самопомочі» Вікторія Войціцька 25 лютого пообіцяла подати разом із колегами офіційний запит до Президента та прем'єр-міністра щодо їхньої зустрічі з Коломойським. 20 березня нардеп оприлюднила відповідь Адміністрації Президента на депутатське звернення щодо таємної зустрічі Петра Порошенка та Арсенія Яценюка з олігархом Ігорем Коломойським від 21 лютого, в якій йшлося про те, що зустріч не була запланована, але все одно відбулася.

Ще один позафракційний депутат Дмитро Добродомов 17 березня пообіцяв направити депутатські звернення та запити щодо відновлення фінансування ПТУ. Вже наступного дня, 18 березня, депутатами «Народного контролю» до Кабміну було направлено депутатський запит щодо конкретних напрямків використання виділених урядом коштів в розмірі 500 млн грн на фінансування закладів професійно-технічної освіти.

А ось нардеп від «Народного фронту» Павло Дзюблик 18 травня пообіцяв направити запит до Кабміну щодо складу робочої групи зі здійснення санітарно-оздоровчих заходів у лісовому господарстві. Станом на 15 липня він не направляв відповідних запитів.

Приєдналися до Дзюблика й інші народні депутати, які не виконали свої обіцянки щодо запитів: Ігор Молоток не направив запит до відповідних установ щодо шахрайських дій банку «Михайлівський» і ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр», Володимир Парасюк не подав депутатський запит щодо місцеперебування нардепів у робочий час і в період відпустки, а Микола Скорикщодо винуватців руйнування Масонського будинку в Одесі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: