На Донбасі зросла кількість заручників – Геращенко

Читать на русском
За даними Служби безпеки України, кількість українських заручників на Донбасі зросла до 112 осіб.

Представник України у підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що на Донбасі кількість українських заручників зросла до 112 осіб.

Про це вона повідомила в ефірі телеканалу «112 Україна», передає «Слово і Діло».

«Ми користуємося лише офіційною інформацією від СБУ. На сьогодні заручники – це 112 осіб, цивільні та військові. В нас дійсно відбулося збільшення кількості заручників на кілька осіб через необережність кількох представників силових структур, які поїхали до родичів на окуповані території і де їх здали до так званих МДБ ОРДО та ОРЛО», – заявила Геращенко.

За словами Геращенко, щодо питання звільнення заручників має бути чітка позиція лідерів «нормандського формату».

«Що ми бачимо в гуманітарному аспекті? Нуль узагалі. 12 звільнених заручників – це ганьба. І жодна пропозиція України не знаходить підтримки. Наші партнери також мають долучитися до того, щоб почути Україну. Для виконання політичного блоку має бути прогрес у блоці безпеки та гуманітарному. А в гуманітарному блоці Україна готова до найбільших компромісів. Має бути чітка позиція лідерів «нормандського формату». Гуманітарний блок є ключовим – це права людини, на яких базується ЄС, давайте їх дотримуватися», – зазначила Геращенко.

Також Геращенко констатувала й повний регрес доступу міжнародних гуманітарних місій на окуповані території.

«Ми півтора року б'ємося, щоб Червоний Хрест був долучений до питання пошуку зниклих безвісти, це 500 осіб сьогодні. Зараз зникають свідки, важко шукати людей, які загинули, ідентифікувати тіла. Тому важливо, щоб у «нормандському форматі» жорстко було поставлено питання допуску Червоного Хреста до пошуку зниклих безвісти», – сказала Геращенко.

Тема заручників має стати основною на Тристоронній зустрічі контактної групи в Мінську 21 вересня.

Раніше повідомлялося, що бойовики погодилися на обмін заручниками за схемою «всіх на всіх».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: