Вибори в Криму для Путіна важливіші, ніж повернення РФ до ПАРЄ – експерт

Читать на русском
Ростислав Томенчукполітолог

Російські вибори в Криму потрібні виключно для легалізації входження півострова до складу Росії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник Інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук, аналізуючи заяву глави МЗС Павла Клімкіна про те, що Україна може припинити участь у ПАРЄ, якщо там визнають делегацію РФ.

«У цій ситуації план мінімум для України – не визнати кримських депутатів, які балотуються до Держдуми. Але є й план максимум – визнати вибори нелегітимними взагалі, чого домогтися буде складно. Але план мінімум абсолютно реальний», – розповідає Томенчук.

Інший момент, як пояснив він, полягає в тому, що до цього додається питання можливості повернення РФ до ПАРЄ.

Російські вибори в Криму зводять до нуля можливість повернення РФ до складу ПАРЄ.

«Але Росія не сильно й поспішає туди повертатися, тому що можливість легітимізації депутатів від Криму як депутатів РФ, навіть якщо це трапиться через рік-два, може бути для них більш ефективною, ніж повернення до ПАРЄ», – вважає Томенчук.

Експерт-міжнародник Олександр Федута уточнив, що не було інформації про те, що ПАРЄ збиралася в принципі визнавати вибори в Криму й незалежно від наших заяв ці вибори ніхто не визнає.

«Скоріш за все, ця заява зроблена для внутрішнього вжитку. Для того, щоб сказати власним громадянам, що Україна робить усе, щоб вибори не були визнані», – констатував він.

Щодо спостерігачів у Криму, зазначив експерт, потрібно розуміти, що в будь-якому нормальному парламенті депутат є самостійною фігурою.

«Тому цілком може знайтися група «божевільних» із різних парламентів країн світу, які за своєю ініціативою приїдуть на півострів. Але це не має стосунку до «визнання-невизнання». Це приватна ініціатива, така ж, як депутатів Франції раніше, яка ні на що не впливатиме», – проаналізував Федута.

Нагадаємо, в 2014 році ПАРЄ у відповідь на возз'єднання Криму з РФ позбавила російську делегацію права голосу та участі в роботі керівних органів Асамблеї.

Як відомо, Володимир Єльченко заявив, що спостерігачам за виборами в Криму може загрожувати кримінальна відповідальність.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: