Україна підтвердила готовність до переговорів щодо «боргу Януковича»

Читать на русском
Переговори щодо врегулювання боргу Януковича в розмірі 3 млрд доларів США можуть пройти в жовтні цього року.

Україна готова до переговорів щодо погашення боргу в обсязі $3,075 млрд перед Росією, які отримала в грудні 2013 року під час президентства Віктора Януковича.

Про це розповів міністр фінансів Олександр Данилюк агентству «Інтерфакс-Україна», передає «Слово і Діло».

«Відповідно до зобов'язання України за умовами поточної програми МВФ, а саме – щодо «сумлінного» проведення переговорів із Російською Федерацією щодо цього заявленого боргу, Україна готова вступити в подальші переговори про можливе вирішення спору», – йдеться в коментарі.

Міністр спрогнозував, що такі переговори можуть пройти на початку жовтня в рамках майбутніх зустрічей із Міжнародним валютним Фондом.

Проте Україна буде відстоювати в суді свою позицію в спорі з Росією за цим боргом.

«Незважаючи на те, що Україна загалом залишається відкритою для можливості мирного врегулювання спору, якщо для цього будуть знайдені прийнятні підстави. Україна впевнена в своїй правовій позиції й зосереджена на підготовці до слухання, запланованого на січень 2017 року», – заявив Данилюк.

Нагадаємо, 27 травня 2016 року Україна подала до Високого суду Англії заперечення проти позову, з яким компанія The Law Debenture Trust Corporation Plc – довірений керівний РФ – звернулася проти України в лютому 2016 року.

РФ не полишає спроб «вибити» з України «борг Януковича»Міністерство фінансів РФ продовжить переговори з Міжнародним валютним фондом щодо повернення Україною 3-мільярдного кредиту.

Україна в запереченнях вказує, що договір про запозичення, укладений в грудні 2013 року, є недійсним і не підлягає примусовому виконанню з низки причин: порушення внутрішнього законодавства й встановлених українськими нормативними актами процедур при випуску єврооблігацій на $3 млрд, які в подальшому були викуплені Росією на кошти Фонду національного добробуту, а також тиск з боку РФ протягом всього 2013 року з метою не допустити укладення Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

В запереченні також наводяться докази військового вторгнення Росії на територію Автономної Республіки Крим та подальшої незаконної анексії півострова. Окремо перераховані дії РФ, спрямовані на дестабілізацію ситуації на сході України, факти підтримки в цьому регіоні сепаратистських осіб і військових дій.

Як повідомлялося раніше, в травні Президент України Петро Порошенко продовжив термін дії тимчасового мораторію на виплату за випущеними в грудні 2013 року та викупленими Фондом національного добробуту РФ єврооблігаціями з періодом обігу два роки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: