Експерт розповів, чи викличе стрибок долара підвищення цін на продукти

Читать на русском
Роман Корнилюкексперт з банківської справи

Українці протягом останніх років поступово звикають до нового гнучкого режиму курсоутворення.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив фінансовий аналітик Роман Корнилюк, аналізуючи коливання курсу валют.

«Те підвищення вартості долара до гривні, що спостерігається протягом останніх 30 днів, є цілком прийнятним з точки зору режиму гнучкого курсу: ми забуваємо, що в лютому-березні 2016 року курс на міжбанку уже досягав 27 гривень за долар, після чого поступово знизився до липневих 24,8», – зауважив аналітик.

Тобто, як пояснив він, поки коливання на міжбанку відбувається в діапазоні не більше 10-12% від технічного показника, за яким розраховувався Мінфіном Бюджет на цей рік (24,1 гривень за долар).

Цінова лихоманка – наскільки подорожчають продукти цієї осеніЦієї осені не уникнути чергового витка подорожчання продуктів харчування, найбільше ціни зростуть на молоко та продукцію його переробки – 15%-20%.

«Ці стрибки курсу поки співмірні з прогнозованою інфляцією в 12-15%, а тому наразі не здатні спричинити значного підйому цін, на відміну від тарифів або сезонного підйому цін на овочі та фрукти», – вважає Корнилюк.

Експерт додав, що НБУ відмовився від прогнозування курсу й лише заявляє про готовність згладжування надмірних коливань на валютному ринку.

«Головною причиною знецінення гривні до долара, що розпочалося з другої декади серпня 2016 року, може бути обвал світових цін на зернові – пшеницю та кукурудзу. Ці товари – основа нашого продовольчого експорту, що становив минулого року близько 15 млрд доларів або 40% від загальної валютної виручки в Україні, тому, якщо не відбудеться відновлення цін на зерно, Україна за всіх рівних умов може недоотримати близько 3-4 мільярдів доларів», – пояснив спеціаліст.

Крім того, додатковими факторами тиску на курс були невизначеність із траншем від МВФ, посилення нестабільності на Донбасі та в Криму, часткова лібералізація валютного ринку, в тому числі щодо виплати дивідендів у валюті, що збільшило попит на неї.

Зараз завдяки валютним інтервенціям НБУ вдалося частково заспокоїти ринок і призупинити темпи зростання курсу долара.

«Майбутнє гривні залежатиме від зовнішньої кон'юнктури, траншу від МВФ, бюджетного процесу та темпів притоку прямих іноземних інвестицій», – резюмував Роман Корнилюк.

Нагадаємо, два роки тому в НБУ повідомили, що більше не будуть штучно утримувати фіксований курс гривні до долара.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: