Рада має намір заборонити слідчим вилучати сервери під час обшуків

Читать на русском
Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект, в одному з пунктів якого йдеться про заборону вилучення серверів без прямої вказівки суду.

Верховна Рада України має намір заборонити слідчим вилучати електронні сервери під час обшуку або огляду, а також копіювати з них інформацію.

Відповідний законопроект №3719 у першому читанні підтримали 287 депутатів у ході голосування на ранковому пленарному засіданні парламенту 8 вересня, передає «Слово і Діло».

Як повідомляється на сайті ВР, відповідно до законопроекту, забороняється тимчасове вилучення електронних серверів під час обшуку або огляду. В разі необхідності слідчий зобов'язаний скопіювати інформацію.

Законопроектом передбачено, що обшук як виняткова слідча дія має проводитися в разі, якщо не вдається отримати інформацію в інший спосіб.

Над чим цього тижня працюватиме Рада? Огляд найцікавіших законопроектівУ вівторок розпочалася п’ята сесія Верховної Ради України восьмого скликання. Експерти аналітичної групи Левіафан проаналізували законопроекти, що, найімовірніше, будуть розглядатися парламентом цього тижня.

Також законопроект передбачає, що під час проведення обшуків у суб'єктів господарювання спецпідрозділи можуть бути застосовані лише на підставі постанови слідчого судді й лише за умови скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину (частина 9 статті 223 КПК).

Такі обшуки можуть здійснюватися виключно з дозволу слідчого судді.

Раніше повідомлялося, що 6 вересня спікер Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив про відкриття V сесії парламенту VIII скликання.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала ініціативу Генеральної прокуратури України про надання згоди на затримання та взяття під варту судді Дніпровського районного суду міста Києва Миколи Чауса.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: