Переговори США та РФ: експерти оцінили зустріч Обами та Путіна на саміті G20

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

На такого роду заходах показовими якраз можуть бути прямі зустрічі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, глава Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, аналізуючи зустріч президента РФ та США під час саміту G20.

«Досить «гаряча зустріч» з Обамою, на яку розраховував Путін, але яка навряд чи матиме якісь глобальні результати. Скоріш за все, було застереження Путіна від ескалації конфлікту, оскільки ризик залишається високим», – вважає політолог.

До того ж, за його словами, Захід уже зробив низку заяв про скоординовану позицію США та ЄС.

«На сьогодні, ймовірно, прийняли рішення максимально «затиснути» Путіна в його діях, принаймні на період виборів у Європі», – припускає Саакян.

Порошенко посилює тиск на РФ щодо встановлення миру на ДонбасіПрезидент України Петро Порошенко заявив, що партнери України по «нормандському формату» Німеччина та Франція підтримали ініціативу про встановлення «режиму тиші» на Донбасі з 1 вересня.

Політолог-міжнародник Антон Кучухідзе підкреслив, що якщо говорити загалом про позиції США-Росія, то слід враховувати, що два дні відбувалися зустрічі Керрі та Лаврова й пріоритетним було сирійське питання.

Щодо українського питання, то, як вважає експерт, позиція нібито однакова – «Мінськ» має бути виконаний.

«Але інша річ, хто кого звинувачує в зриві імплементації домовленостей. У Франції та Німеччини чітка позиція, що для виконання «Мінська» потрібно тиснути як на Київ, так і на Москву, а США в офіційному ракурсі більш лояльні до України й усе-таки звинувачують більше РФ у невиконанні Мінських угод», – міркує він.

При цьому, експерт зазначив, що заяви на саміті G20 в принципі складно аналізувати, оскільки вони не розгорнуті, й потрібно розуміти, що Україні цей саміт не присвячений.

Відзначимо, зустріч лідерів двох держав тривала більше години.

Як відомо, президент США Барак Обама заявив, що США та Великобританія будуть і надалі протистояти агресії РФ в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: