25 ключових обіцянок незалежної України. Четвертий і п’ятий президенти

Читать на русском

Віктор Янукович і Петро Порошенко – політики діаметрально протилежних формацій. Перший – з’явився в політиці за покликом і за підтримки міцної команди, виступав за позаблоковість і ніколи не створював ілюзію самостійності в ухваленні державних рішень. Другий прийшов до влади на хвилі постреволюційного піднесення, без стабільної команди (за винятком тих людей, з якими його пов’язують давні бізнес-зв’язки) і одразу проголосив чіткий прозахідний курс України.

Попередній нарис із серії про 25 ключових обіцянок часів української незалежності, був присвячений діяльності третього президента України – Віктора Ющенка. У заключній статті циклу я спробую навести найважливіші спільні та відмінні пункти програм обох глав держави і головне – проаналізувати те, як вони виконують обіцяне. Звісно, у випадку з Віктором Януковичем усі крапки над «і» можна було розставити в момент перетину «легітимним» українсько-російського кордону в напрямку Ростова-на-Дону. Щодо Петра Порошенка – підсумки його роботи об’єктивно й повноцінно можна буде підбити лише по завершенню його каденції. Проте окремі пункти програми чинний Президент уже встиг виконати, деякі – провалити, тож, спираючись на аналітику «Слова і Діла», наразі вже можна дати проміжну оцінку його роботі.

Краще, ніж попередники

Класична риса політичних програм політиків усіх без винятку рівнів в останні роки – звинувачувати в усіх бідах попередню владу. Особливо гіперболізованого вигляду вона набула в програмі кандидата, а згодом – четвертого (на щастя, вже позбавленого цього статусу) президента України Віктора Януковича. Легендарні азаровські «папєрєднікі», судячи з програми Януковича, «довели країну до банкрутства, політичної та економічної руїни, принесли в жертву своїм особистим амбіціям майбутнє України, добробут її громадян».

Росія прискорює процес розгляду боргу України в $3 млрдРосія подала до Високого суду Лондона клопотання прискорити винесення рішення за позовом про невиконання Україною зобов'язань щодо так званого «боргу Януковича» в розмірі $3 млрд за єврооблігаціями.

Так, справді, «помаранчева» команда таки дійсно зрадила довіру українців та вкотре довела споконвічну істину про те, що де два українці – там три гетьмани (чи гетьманші?). Натомість Янукович пообіцяв привести з собою «команду висококласних фахівців, які без зайвої політичної метушні та гучних заяв досягають поставлених цілей, отримують позитивний результат». Три роки потому людина, що декларувала це, втекла з України, вивізши із собою мільярди й залишивши країну з купою боргів і на порозі військового стану...

Власне кажучи, те ж саме на адресу попередника говорить у своїй передвиборчій програмі й Петро Порошенко – правда, куди більш дипломатично. «У народу увірвався терпець. На площі і вулиці вийшли люди, які не хочуть і далі так жити, як жили досі», – зазначив він навесні 2014 року. І, погодьтесь, був недалекий від істини. Щоправда, сьогодні Порошенко ризикує повторити долю Віктора Ющенка й тим самим привести до влади нового Януковича. Сподіваємось, у нього вистачить мудрості вивчити помилки попередників.

Президентські повноваження

Ідучи в президенти, Віктор Янукович у своїй програмі пообіцяв забезпечити «вдосконалення механізмів державної влади, зміцнення засад парламентаризму». Тоді як, ставши главою держави, повернув Конституцію зразка 1996 року, вдруге зробивши Україну президентсько-парламентською республікою. Жирною крапкою у виконанні цієї обіцянки стали так звані «диктаторські закони» від 16 січня 2014 року.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв не збільшувати повноваження президента, якщо стане главою державиСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Петро Порошенко ж у своїй програмі зазначив, що не претендуватиме на повноваження більші, ніж ті, на які він буде обраний. З моменту набуття Порошенком статусу Президента України зміни до Конституції в частині президентських повноважень не вносились. Перед цим, 21 лютого 2014 року, Верховна Рада повернула чинність Основного Закону в редакції від 8 грудня 2004 року, що передбачає парламентсько-президентську форму правління. Правда, про обіцянку першочергово внести у Верховну Раду законопроект про парламентську опозицію Порошенко таки забув (чи не схотів згадувати), забезпечивши таким чином широку свободу дій своїй фракції.

Добробут населення

Балотуючись у президенти, Віктор Янукович обіцяв, що протягом 10 років Україна увійде до топ-20 найбільш економічно розвинених країн світу. Це не дивина, оскільки підняття країни в різноманітних світових економічних рейтингах – одна з улюблених обіцянок вітчизняних політиків найвищого рівня. Проте Янукович з упевненістю говорить про «покращення вже сьогодні»: «Починаючи з 2010 року, гарантую щорічне зростання ВВП, збільшення частки інноваційно активних підприємств, збільшення прямих іноземних інвестицій в Україну до 50 млрд дол. США у 2014 році. Стійке економічне зростання сприятиме підвищенню рівня зайнятості населення, зростанню заробітної плати, забезпеченню цінової та валютно-курсової стабільності».

Щорічне зростання ВВПСказано 28 жовтня 2009 р.Статус обіцянки: Виконано

А тепер по пунктах. Динаміка зміни ВВП в роки президенства Януковича справді весь час була позитивною, економіка демонструвала повільне, але стабільне зростання. У 2013 році обсяг зовнішніх інвестицій в Україну склав усього 2,86 млрд дол. У 2009 році рівень безробіття в Україні складав 9,6%, у 2013-му він скоротився до 7,7% працездатного населення країни. Мінімальна заробітна плата за цей період зросла майже вдвічі, проте цей показник дещо нівелювався інфляцією. Нестабільними були й ціни на продукти та товари першої необхідності.

Майбутній п’ятий Президент України у своїй передвиборчій програмі «золотих гір» не обіцяє. Натомість він пише: «Усі політичні програми, які ви досі читали, були про манну небесну, але вона так і не випала. Звичайно, я за збільшення зарплат, пенсій і стипендій. За збереження і примноження всіх соціальних виплат, передбачених чинним законодавством… На все це витрачатимемо гроші, щойно ми їх отримаємо, збудувавши нову економіку». Таким чином Порошенко завчасно відхрестився від майбутніх провалів у соціальній політиці держави. Не підкопаєшся.

Новий податковий кодексСказано 28 жовтня 2009 р.Статус обіцянки: Виконано

Податкова реформа

Поліпшення умов ведення бізнесу – також одна з найпопулярніших обіцянок українських політиків. Віктор Янукович свою програмну обіцянку про запровадження нового Податкового кодексу виконав, підписавши документ у грудні 2010 року. От тільки ухвалення його спричинило «Податковий майдан» – таку собі репетицію Євромайдану, учасники якої вимагали ветувати «кодекс Азарова-Тігіпка» та захистити підприємництво від нових жорстких вимог, що так дисонували з лозунгами політичної програми Януковича. Разом з тим, обіцяні податкові канікули для малого бізнесу четвертий президент таки ввів. Натомість зниження ПДВ до 17%, як і зниження податку на прибуток до 19% у 2011 році так і не відбулось.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко, в разі обрання його Президентом, зменшить кількість та ставки податківСказано 30 березня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Петро Порошенко у своїй програмі конкретних цифр не називає, проте обіцяє прибрати «корупційний податок» на економіку: скоротити кількість податків, зменшити їхні ставки та перекрити офшори. З першим новообраний Президент в цілому впорався, 31 грудня 2014 року підписавши проект закону №1578 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи), яким передбачено скорочення кількості податків та зборів з 22 до 9. А от з другим у Порошенка не склалося: спочатку в червні 2015-го глава СБУ Валентин Наливайченко оприлюднив список фірм, через які з країни виводиться найбільше коштів, а потім і навколо самого Порошенка і його корпорації Roshen вибухнув офшорний скандал. І хоча зрештою Президенту вдалося сяк-так виправдатися, суспільний інтерес навколо цієї теми змусив його дати ще одну обіцянку – унеможливити використання офшорних рахунків в Україні. Правда, поки що вона має статус «у процесі виконання».

Збройні сили

Забезпечення житлом офіцерівСказано 28 жовтня 2009 р.Статус обіцянки: Не виконано

Останній, проте, як бачимо, чи не найважливіший пункт – забезпечення армії. На жаль, більше 22 років українські Збройні сили не лише не розвивались, але й демонстрували стабільний регрес, безпосереднім наслідком чого стала анексія Криму та захоплення проросійськими бандитами частини території Донбасу. Віктор Янукович, ідучи на посаду президента, декларував у своїй програмі перехід на контрактну армію з 2011 року, переозброєння ЗСУ, забезпечення житлом офіцерів (при чому молоді офіцери, за задумом Януковича, мали б ставати власниками нових квартир уже протягом першого року служби). Що ж отримали військові натомість? Повний перехід на контрактну армію не здійснений і по сьогодні, станом на 2011 рік кількість безквартирних офіцерів ВСУ в порівнянні з 2009 роком зросла на 2,9 тис. чоловік, а виплати на забезпечення військових житлом у тому ж таки 2011-му склали всього 27% від необхідної суми.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє у рази збільшити видатки на посилення Збройних Сил, коли стане ПрезидентомСказано 30 березня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Порошенко, який балотувався в президенти уже після початку російської агресії, не міг не визнати важливість реального, а не декларативного реформування армії. «Планую істотне, в рази і порядки збільшення витрат на відновлення, модернізацію і посилення Збройних сил та інших структур, від яких залежить захист від зовнішньої агресії… Зміцнення обороноздатності країни має стати загальнонаціональною справою, ділом всіх та кожного», – зазначив у своїй програмі кандидат Порошенко. І, ставши Президентом, без сумніву, не відхилявся від цього курсу. Так, звичайно, були у нього популістичні обіцянки про 1000 гривень бойових чи негайне завершення АТО, але десятки виконаних обіцянок щодо збільшення фінансування ЗСУ, активізації переходу на контрактну армію, переозброєння, модернізацію й покращення забезпечення силовиків уже зараз не залишають сумнівів у тому, що Порошенко, попри всю критику, увійде в історію як перший президент незалежної України, котрий запустив реальні зміни у сфері національної безпеки й оборони.

Тому фраза, сказана сьогодні під час урочистого параду самим Главою держави, «товариш москаль, на Україну жартів не скаль» – це вже не просто слова, а привід задуматися для наших східних сусідів.

Аліна Костюченко, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: