«РПР» зробив заяву про запуск неповноцінного е-декларування

Читать на русском
Громадські активісти зробили заяву із закликом до української влади розібратися в ситуації з тестовим запуском е-декларацій.

«Реанімаційний пакет реформ» зробив заяву, в якій закликає прем'єр-міністра, Президента України та Кабмін звернути увагу на загрозу повної дискредитації антикорупційних зрушень.

Відповідна заява була оприлюднена на сайті громадської платформи, пише «Слово і Діло».

«РПР» одностайно засуджує рішення про запуск системи електронного декларування в «тестовому» режимі та вважає це рішення політичним, спрямованим на підрив цієї системи й нівелювання законодавчих норм про кримінальну та адміністративну відповідальність за декларування помилкової інформації», – йдеться в повідомленні.

За словами представників прес-служби «РПР», запуск системи е-декларування без атестата відповідності КСЗІ означає її неправомірність, оскільки це суперечить порядку ведення реєстру. Цей порядок був затверджений самим Нацагентством із питань запобігання корупції.

Петренко прокоментував запуск е-декларування без сертифікаціїМіністр юстиції Павло Петренко наполягає на запуску е-декларування в повному обсязі та отриманні відповідного сертифікату.

«Дані, внесені до такої неправомірної системи, не є юридично значущими. Відповідно, це виключає застосування відповідальності за неподання декларації або декларування помилкової інформації до кожного чиновника, що подасть декларацію в період до отримання системою атестата відповідності. Тобто жоден чиновник, який приховує майно або статки, не буде притягнутий до відповідальності. Система декларування перетворюється на дорогу іграшку, фікцію, що підриває довіру до антикорупційної реформи», – зазначають у «РПР».

Крім того, активісти звернулися до української влади з вимогою про рішення цієї проблеми в найкоротші терміни. «РПР» також вимагає притягнути до відповідальності винних у зриві запуску е-декларацій.

Нагадаємо, 15 серпня НАЗК запустило систему електронного декларування, щоправда, без відповідного сертифіката Держспецзв'язку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: