Хресна хода на Київ: чим завершиться «молитва за мир»? Думки експертів

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Безумовно, є об'єктивні причини того, що політизація цієї акції триватиме.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда, аналізуючи ризики та ймовірні провокації під час хресної ходи, враховуючи настрої в суспільстві.

«Те, що заявляє ОУН, навряд чи варто сприймати серйозно. Куди важливіше, й це потрібно розуміти, що в Україні є багато політичних груп, які здатні дуже жорстко відповісти на таку провокацію. Насамперед – цивільний корпус «Азов», який реально може створити серйозні проблеми», – констатував Дуда.

Експерт підкреслив, що намір створити конфліктну ситуацію, щоб показати всьому світу українську нетерпимість, цілком може бути однією з цілей ходи УПЦ МП.

Однак, на його думку, навряд чи будуть серйозні провокації.

«Логіка влади на сьогодні така, що учасників ходи проведуть через ідентифікацію особи. Київська влада також має обмежити проведення масових заходів у центрі міста. Можливість уникнути проблемних ситуацій є цілком реальною», – переконаний політолог.

Хресна хода на Київ: влада боїться побачити багатотисячний натовп на вулицях містаПолітолог проаналізував хресну ходу, організовану Українською православною церквою Московського патріархату.

Політтехнолог, засновник компанії SIC Group Ukrainе Катерина Одарченко зауважила, що з часів Майдану вже відомо, до чого може призвести використання полярних тем.

«Безумовно, нерозумно заперечувати вплив Москви, але це ідеологічне співіснування було завжди. Не варто говорити, що це метод, який однозначно призведе до якогось кровопролиття, але це метод впливу. Нам потрібно давати відповідь. А відповідь – це ідеологічна матриця країни, а не просто паразитування на полярних темах», – констатувала Одарченко.

Як відомо, в УПЦ МП заявили, що хресна хода пройде до Києва, незважаючи на будь-які пікети та перешкоди.

Додамо, що для учасників хресної ходи УПЦ МП в Києві будуть встановлені металошукачі та запроваджений паспортний режим. Безпеку акції в столиці забезпечуватимуть близько 4,5 тис. працівників поліції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: