ГПУ свідомо дає Онищенку шанс продати активи – експерт

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Луценко фактично дає можливість потенційному підозрюваному позбавитися своїх активів, які надалі не будуть конфісковані.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, аналізуючи інформацію про те, що генеральний прокурор Юрій Луценко не підписав повідомлення про підозру Олександру Онищенку через неточності у формулюваннях та повторно відправив її до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Ситуація виглядає абсурдно: генпрокурор, який не має юридичної освіти, говорить антикорупційному прокурору та директору Антикорупційного бюро, до яких є вимоги щодо стажу, освіти та інших критеріїв, про те, що вони неправильно щось вказали в документі», – констатував Банчук.

Зняття недоторканності з Онищенка: як голосували народні обранці?Хто з народних депутатів підтримав усі три постанови щодо арешту та затримання нардепа Онищенка.

«Навіть якщо так, повідомлення про підозру – це, по-перше, короткий документ. По-друге, це документ, який жодним чином не вплине на подальший хід подій. По-третє, його можна завжди змінити. Це не обвинувальний акт чи документ, з яким справа передається до суду», – пояснив експерт.

На його думку, поки що виглядає так, що головне для генпрокурора – не результат, а створення картинки: яскраві, але безрезультатні затримання.

«Навіть, якщо є якісь юридичні неточності, то юристи в ГПУ можуть це змінити того ж дня. Для цього не потрібно тягнути три тижні. За цей час можна продати всі активи й тоді за цією справою навряд чи щось можна знайти та довести», – відзначив експерт.

Фактично, за його словами, генпрокурор зараз своєю бездіяльністю грає на руку підозрюваному.

«Щось схоже спостерігалося і з Василишиним, і з низкою інших затримань, коли ГПУ попереджала офіцерів СБУ про затримання. Такі дії складно зрозуміти», – резюмував Олександр Банчук.

Нагадаємо, ще 5 липня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт нардепа Олександра Онищенка, якого вважають організатором злочинного угруповання, що завдало державі збитків у розмірі понад 3 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: