Експерт: річ не в заявах про завищені тарифи, а в тому, що ніхто не довів зворотного

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

Річ навіть не в тому, що хтось заявляє про завищені ціни, а в тому, що ніхто не довів зворотного – що ціна дійсно відповідає всім витратам та мінімальному прибутку.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив незалежний експерт із питань енергетики Володимир Саприкін, аналізуючи ситуацію з тарифами за комунальні послуги та заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про те, що «страшні» рахунки – це лише залякування з боку популістів.

«Річ не лише в ціновій політиці на тарифи, а в тому, що українці не отримують адекватні пенсії та зарплати, щоб платити за ці рахунки. Це нонсенс, тому що за такою логікою держава має допомагати більшій половині населення України сплатити рахунки за комунальні послуги. При цьому ми знаємо, що держава нібито взагалі нічого не заробляє, а лише збирає податки», – розмірковує Саприкін.

Щодо надання субсидій, то, як пояснив експерт, з одного боку, без них не обійтися, з іншого – вони не вирішують проблему.

«Це не стимулює та не сприяє енергозаощадженню, а навпаки – призводить інколи до надмірного споживання», – наголосив він.

В результаті, за його словами, ми отримали систему, за якою щорічно збільшуємо тарифи, а потім збільшуємо кількість людей, які отримують субсидію.

«Це все може завершитися колапсом. В короткостроковій перспективі – сплеском неплатежів», – резюмував Володимир Саприкін.

Додамо, що Володимир Гройсман вкотре порадив оформити субсидію, якщо вартість комунальних послуг сукупно складає більше 15% доходу сім'ї.

Раніше прем'єр пообіцяв, знайти до початку опалювального сезону додаткові компенсатори для полегшення сплати комунальних послуг.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: