Теракти в Європі: чи використовує Росія ісламських терористів?

Читать на русском
Михайло Басарабполітолог

Можна довго аналізувати ці терористичні атаки та знаходити схожі моменти чи розбіжності.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Басараб, аналізуючи терористичні акти у Франції та Німеччині.

«Безумовно, дещо спільне між терактами є. Виконавці злочинів – мусульмани. Відповідальність на себе бере «Ісламська держава». Формально все виглядає як війна ісламського Сходу проти християнського Заходу, але це лише те, що лежить на поверхні та помітно неозброєним оком», – зауважив політолог.

Звичайно, за його словами, можна пристати на версію, що за терактами в Європі стоять ісламські фундаменталісти, які мстяться Заходу за дії їхніх силовиків та дипломатів на Близькому Сході, однак таке трактування подій виглядає аж надто примітивним.

Чому Франція стала головною мішенню «Ісламської держави»? ЕкспертЕксперт проаналізував атаки терористів у Франції та поділився міркуваннями, чому саме ця країна стала мішенню для «Ісламської держави».

«Звісно, якщо Москва стоїть за цими терактами, то було б нерозумно сподіватися, що російські спецслужби будуть прикриватися, наприклад, православними фундаменталістами. В такому разі все було б одразу зрозуміло. Через це як прикриття використовуються ісламські терористи, фанатики. На них можна списати що завгодно. Ще радянської агентури в арабському світі хоч греблю гати», – пояснив експерт.

«Ісламських терористів дуже просто обіграти за допомогою ЗМІ, страхів, особливо враховуючи, що Європа зіштовхнулася з хвилею біженців. Це виглядає дуже логічно. Але якщо дивитися глибше, то можуть бути й інші версії щодо замовників цих злочинів», – проаналізував ситуацію Михайло Басараб.

Нагадаємо, коментуючи події в Ніцці, офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова закликала «згладжувати розбіжності до, а не після подібних трагедій».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: