Успіхи та провали ВР восьмого скликання: оцінка експерта

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Політолог Володимир Фесенко вважає, що до головних успіхів Верховної Ради восьмого скликання можна записати ухвалення судової реформи.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на Центр прикладних політичних досліджень «Пента».

На переконання експерта, на початку роботи на восьме скликання ВР покладалися завищені сподівання, хоча перші кроки були досить вдалими, оскільки уряд і коаліцію сформували досить швидко.

Ситуація почала погіршуватися в 2015 році на тлі різних позицій та ставлення до Мінських угод. Пізніше загострення виникло через тарифну політику. За сукупністю низки факторів почався розкол коаліції.

«Трансформація коаліції з п’яти до двох учасників – це, можливо, ключова тенденція в роботі цієї Верховної Ради. Але я б не говорив про парламентську кризу, адже поки що парламент працює, попри всі проблеми нинішньої коаліції, й коли треба, то голоси знаходять», – відзначив політолог.

Експерт: слова Парубія про посилення покарань за прогули – чистий популізмПолітолог оцінив, наскільки Андрій Парубій може бути ефективним в ролі спікера ВР та проаналізував ініціативу штрафувати депутатів-прогульників.

За його словами, головним досягнення цього скликання наразі є ухвалення судової реформи, зокрема конституційних змін, пов’язаних із цим.

Важливими моментами в діяльності ради восьмого скликання експерт назвав складні, але важливі кадрові зміни, які відбувалися протягом цього часу, а саме – призначення нового прем'єр-міністра, складу Кабміну та генпрокурора.

Щодо негативних аспектів, то, як зауважив політолог, якщо минуле скликання ВР відзначалося особливою пристрастю до кнопкодавства, то нинішній склад парламенту – регулярними й масовими прогулами.

Нагадаємо, спікер ВР Андрій Парубій запевнив, що Рада в будь-який момент збере 150 підписів для позачергового засідання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: