Експерт: слова Парубія про посилення покарань за прогули – чистий популізм

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

Заява Парубія про відмову підписувати заяви про відрядження та штрафи для депутатів-прогульників засідань комітетів – це популістична маячня.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Валентин Гладких, аналізуючи ініціативу новообраного спікера ВР Андрія Парубія штрафувати депутатів-прогульників і виключати їх із керівництва комітетів.

«Вчора парламентська делегація брала участь у ПАРЄ, при тому що був пленарний тиждень. Виходить, якщо Парубій не підписав би їм відрядження, то представники українського парламенту не брали б участі?», – наголосив Гладких.

«Пленарна зала порожня й не всі депутати, що відсутні, поїхали у відрядження. Таким шляхом, як пропонує Парубій, проблему не вирішити», – зауважив політолог.

Як розповів експерт, облік робочого часу депутатів ведуть працівники секретаріатів комітету, членами яких є народні депутати. Якщо припустити, що депутат не працює, то це має бути відображено в табелі, але важко уявити собі ситуацію, що працівник секретаріату, фактично підлеглий нардепа, не протабелює депутата й поставить прогул.

«Можна здогадатися, якими будуть наслідки для працівника секретаріату», – додав Гладких.

Як депутати провели скасовані канікули?«Слово і Діло» вирішило перевірити, чи дійсно народні депутати відмовилися від новорічних канікул на користь роботи з виборцями.

За його словами, навіть якщо працівник секретаріату дозволить собі чесно зазначити робочий час, то цей табель все одно не підпише голова комітету.

Тому, на переконання політолога, не потрібно нікого штрафувати, а слід просто вдосконалити систему обліку робочого часу депутата та зробити секретаріат більш незалежним від депутатського корпусу.

З приводу ініціативи Парубія виключати депутатів-прогульників із керівництва комітету експерт уточнив, що це регулюється постановою ВР «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання».

«В будь-якому разі, керівники комітетів призначаються пакетом. Це визначається більшістю ВР – хто буде керівником якого комітету, хто буде його заступниками, й щоразу, якщо ВР буде вносити зміни до цієї постанови та переголосовувати, голосуючи за якісь інші постанови, чи за ініціативою Парубія змінити, наприклад, якогось голову комітету, що не ходить на засідання, то це занадто складний і малоймовірний для реалізації шлях», – пояснив політолог.

Також експерт висловив сумніви щодо перспектив Парубія на посаді спікера та його спроможності зібрати потрібну кількість голосів депутатів.

«У ролі спікера він немає відповідного політичного статусу та ваги й, скоріш за все, Парубій просто стане заручником тих політичних груп впливу, які, власне, й контролюють ту чи іншу кількість депутатів у ВР», - проаналізував ситуацію Валентин Гладких.

Додамо, що «Слово і Діло» на початку року вже порушувало питання дисципліни депутатів, представивши результати моніторингу на спеціальній прес-конференції «Чи справді нардепи відмовилися від канікул?».

Самостійно дослідити рівень відповідальності українських депутатів можна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: