Розділяй і володарюй: як пройшли довибори до Ради на округах? Оцінка експерта

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

У 27 окрузі в Дніпропетровській області від самого початку вкладалися великі гроші «в поле» командою Тетяни Ричкової. Було вкладено не менше мільйона гривень.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політтехнолог, засновник компанії SIC Group Ukrainе Катерина Одарченко, аналізуючи попередні результати довиборів та технології, які використовувалися кандидатами в ході кампанії.

«Якщо аналізувати ситуацію в кожному з округів, то від початку, наприклад, у Дніпрі був уже електорат, який симпатизує команді партії «УКРОП». До того ж, підтримка Філатова не впала, відповідно, результат Ричкової очікуваний», – зазначила Одарченко.

Водночас, як зазначила вона, цікавою є ситуація в окрузі №85 (Івано-Франківська область) між Шевченком і Насаликом.

«Протистояння дуже серйозн. Боротьба може продовжитися. Якщо немає кулуарної домовленості або вона неформально є в Дніпрі, то, можливо, на вотчині Шевченка вони вимагатимуть лояльності до їхнього кандидата, а щодо відсотків можливі оскарження», – розповіла експерт.

Довибори до Ради: в якому окрузі запустили «найбруднішу» виборчу кампанію? ЕкспертПолітолог проаналізував ситуацію з підготовкою до проведення довиборів до Верховної Ради 17 липня 2016 року.

В окрузі №114 (Луганська область) лідирує Сергій Шахов від «Нашого краю». На її думку, це обумовлено тим, що Шахов вчасно почав роботу, були соціальні програми.

«До того ж, він сам із Луганської області. Як «своя» людина він проводив багато зустрічей із виборцями. Безумовно, ресурсна кампанія також була забезпечена», – повідомила політтехнолог.

Як щодо Луганською, так і щодо Херсонської області є великі розриви та юридично скасовувати результати на дільницях, оскаржувати буде складно.

В Херсоні, за її словами, великий розрив і йде позитивна динаміка за рахунок того, що Юрій Одарченко, який перемагає, працював за методами ініціативних груп – залучення людей до проектів рішень.

«Перший стосувався адмінреформи, тобто об'єднання сіл в одну громаду, що там критично. Другий – мораторій і перерахунок тарифів. Люди відреагували дуже добре», – зазначила експерт.

В окрузі №23 (Волинська область) фаворитом є кандидат від партії «УКРОП» Ірина Констанкевич.

«Палиця неформально має зараз ключовий вплив у партії. Цей результат навряд чи будуть саботувати», – проаналізувала Катерина Одарченко.

Нагадаємо, в неділю, 17 липня, в семи мажоритарних округах відбулися довибори до Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: