Регламентний комітет Ради: хто з нардепів є найдисциплінованішим?

Читать на русском
Слово і Діло дослідило, наскільки дисциплінованими є члени парламентського комітету, що сам має стежити за дисципліною, – регламентного.

Нещодавно парламентський комітет із питань регламенту опинився в центрі уваги суспільства: саме в ньому вирішували долю мандата одіозного депутата Олександра Онищенка. Після тривалих дискусій комітет усе ж підтримав зняття депутатської недоторканності нардепа, тепер слово за депутатами в сесійній залі.

Тим часом «Слово і Діло» вирішило дослідити, наскільки відповідально ставляться до виконання власних обіцянок народні депутати, професійним обов’язком яких є забезпечення дисципліни та стабільної роботи Верховної Ради, – представників регламентного комітету парламенту.

Так, відповідно до даних порталу, найбільший відсоток виконаних обіцянок – 53% – у представника «Народного Фронту» Павла Пинзеника. Його поки що можна назвати парламентським «відмінником», адже з 15 його обіцянок, зареєстрованих «Словом і Ділом», він не провалив жодної. Серед 8 виконаних обіцянок найбільш вагомими є такі, як сприяння наданню медичного обслуговування учасникам бойових дій і соціальний захист захисників Вітчизни загалом, оновлення Стратегії національної безпеки України та включення Росії до Воєнної доктрини України як держави-агресора, запровадження обов’язкової перевірки декларацій чиновників, політиків і суддів.

Не набагато гірший показник і в його колеги по партії Ірини Єфремової, яка виконала 7 обіцянок з 15. До слова, вони частково збігаються з обіцянками Пинзеника, оскільки є програмними зобов’язаннями «Народного фронту». Варто відзначити, що ця фракція загалом є найбільш дисциплінованою в регламентному комітеті Ради. В цілому військова тематика превалює в їхніх обіцянках, тож можна сказати, що, принаймні номінально, обіцянки «НФ» цілком відповідають назві політичної сили.

Третім за рівнем відповідальності став представник «Опозиційного блоку» Михайло Папієв. Оскільки він є політиком із великим досвідом, у нього набагато більше обіцянок, ніж у більшості колег по комітету , – 118, з яких він виконав 43, тобто 36%. Серед найсвіжіщих його депутатських обіцянок слід виділити такі, як формування у ВР VIII скликання 27 комітетів та сприяння у проведенні судової реформи. Обидві обіцянки є виконаними, щоправда, участь самого Папієва в їх реалізації обмежилася лише голосуванням за відповідні рішення.

Михайло ПапієвНародний депутат України
Папієв пообіцяв сприяти у реформуванні правоохоронної системиСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Має в своєму досьє Папієв і чимало невиконаних обіцянок. Наприклад, про створення Національного плану відродження Донбасу, сприяння у реформуванні правоохоронної системи (при тому, що «Опоблок» здебільшого ігнорував закони, пов’язані із запуском Нової поліції).

Трійку найменш відповідальних депутатів регламентного комітету Верховної Ради складають представник «Відродження» Віктор Бондар із 5% виконаних обіцянок, партієць «РПЛ» Олег Купрієнко, що дотримав слова лише в 7% випадків та член «БПП» Володимир Арешонков, який виконав тільки третину власних зобов’язань. Детальніше ознайомитися з тим, як виконують обіцянки члени регламентного комітету українського парламенту та відслідковувати динаміку цього процесу в часі можна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: