Поліція на велосипедах і судді без імунітету. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
У новій рубриці Слова і Діла – найактуальніші обіцянки минулого тижня: від анонсованого Держбюджету на 2017 рік до київських поліцейських на велосипедах.

Тиждень, що минає, хоч і був наполовину неробочим, але все ж відзначився яскравими, неординарними й важливими обіцянками, які прозвучали з вуст політиків усіх рангів – від мерів міст до Президента. «Слово і Діло» склало власний рейтинг реалізованих і невиконаних заяв політиків із 25 червня до 1 липня.

ТОП-3 невиконаних обіцянок

1. Луценко не призначив до Дня Конституції нового прокурора Миколаївської області

16 червня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що наступного тижня, тобто до 26 червня, Миколаївська область отримає нового регіонального прокурора. Однак станом на 27 червня на сайті ГПУ був зареєстрований лише наказ про звільнення попереднього голови обласної прокуратури, а 29 червня в телефонній розмові з аналітиком «Слова і Діла» секретар приймальні першого заступника прокурора Миколаївської області повідомив, що поки обов'язки прокурора Миколаївщини виконує А. В. Шаповалов. Того ж дня прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган повідомила редакції «Слова і Діла» про те, що призначення прокурора Миколаївської області заплановане на п'ятницю, 1 липня.

2. Семенченко не домігся ухвалення закону про збір за відтермінування призову на військову службу

Обіцянку закріпити на законодавчому рівні грошовий збір за відтермінування призову на військову службу під час часткової мобілізації народний депутат Семен Семенченко дав ще 25 листопада 2014 року. 27 лютого нардеп дійсно вніс проект закону про внесення змін до закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо спеціального збору за відтермінування призову на військову службу під час часткової мобілізації)» №2251 до парламенту, однак станом на 23 червня 2016 року він був знятий із розгляду. Водночас чинна редакція закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» не передбачає спеціального збору за відтермінування призову на військову службу під час часткової мобілізації.

3. Сабашук не затвердив механізм відкликання народного депутата

Статус «не виконано» отримала цього тижня й обіцянка народного депутата від «БПП» Петра Сабашука, який у своїй передвиборчій програмі пообіцяв домогтися ухвалення закону про відкликання народного депутата. «Ухвалення законів про імпічмент Президента та відкликання народного депутата» стало одним із пунктів передбачених нардепом кроків у політичному розвитку держави. Ось тільки реалізувати обіцяне за півтора року в Раді Сабашуку так і не вдалося. 27 листопада відповідний законопроект був зареєстрований у парламенті, але через рік, 15 вересня, також був знятий із розгляду. Сабашук жодного закону, що регулює відкликання народного депутата, так і не подав.

ТОП-3 виконаних обіцянок

1. Порошенко домігся ліквідації абсолютного імунітету суддів

З моменту, коли ця обіцянка Глави держави була зафіксована, до моменту його реалізації минуло більш ніж півроку: 6 листопада Петро Порошенко під час зустрічі з викладачами та студентами КНУ ім. Т. Шевченка заявив: «Ще одна запропонована новація: суддів позбавлять того абсолютного імунітету, який вони мають зараз. Імунітет обмежений виключно функцією правосуддя. Тобто суддю не можна буде притягнути до відповідальності за його правову позицію, викладену в рішенні. В іншому він буде рівним звичайному громадянинові».

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що суддів позбавлять абсолютного імунітетуСказано 6 листопада 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Природно, реалізувати цю заяву Президенту не вдалося би без допомоги Верховної Ради 2 червня 2016 року парламентарі внесли зміни до Конституції України в частині правосуддя, зокрема ті, що передбачають недоторканність суддів за рішення, винесені в залі суду, але позбавляють їх недоторканності в питаннях, не пов'язаних із роботою. 29 червня Петро Порошенко підписав ухвалені зміни.

2. Філатов реформував ВККСУ

Суддівства стосується й друга важлива обіцянка, що отримала статус виконаної цього тижня. Йдеться про заступника глави Адміністрації Президента Олексія Філатова та його заяву про реформу складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Ще 19 грудня 2014 року він запевнив, що в Україні відбудеться реформування устрою Вищої кваліфікаційної комісії суддів: вона матиме дві палати – дисциплінарну та кваліфікаційну й налічуватимуть 14 членів (по 7 у кожній палаті). 1 червня 2016 року Філатов підтвердив: закони, необхідні для реалізації обіцяного, ухвалені. А станом на 30 червня вони вже реалізовувалися: у складі ВККСУ дійсно запрацювали дві зазначені палати.

3. Кличко запустив в Києві поліцію на велосипедах

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко запевнив, що незабаром вулиці столиці поліція патрулюватиме на велосипедахСказано 28 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Цю обіцянку мер столиці озвучив 28 квітня під час акції «Велосипедом на роботу». «Важливо вести здоровий спосіб життя. І якщо в тебе немає часу або можливості займатися спортом, то хоча б уранці перед їжею на роботу на велосипеді. Погода зараз сприяє і їхати на велосипеді в міських заторах набагато швидше. Це добре, що з кожним роком у Києві стає все більше людей, які вибирають пересування містом на велосипеді. І я вже можу сказати, що незабаром ви побачите на вулицях столиці патрульних на велосипедах», – запевнив тоді киян мер.

1 липня Кличко передав патрульній поліції Києва перші 100 велосипедів зі спорядженням. За словами начальника міського управління патрульної поліції Юрія Зозулі, полісмени пройдуть курси веломайстерності, а вже завтра, 2 липня, поїдуть патрулювати Труханів острів.

ТОП-3 обіцянок у процесі виконання

Найбільш цікавими та важливими обіцянками, які прозвучали за тиждень, що минає, на нашу думку, є заяви члена «Радикальної партії Ляшка» Віктора Галасюка про неможливість зняття мораторію на експорт лісу-кругляка, міністра соцполітики Андрія Реви – про внесення проекту Бюджету на наступний рік до 15 вересня та міністра освіти Лілії Гриневич – про забезпечення школярів у прийдешньому навчальному році безкоштовними підручниками.

1. Рішуче «ні» експорту лісу-кругляка

30 червня 2016 року народний депутат України Віктор Галасюк запевнив, що «Радикальна партія» не дозволить скасувати мораторій на експорт лісу-кругляка. Відповідну заборону Рада наклала ухваленням закону «Про внесення змін до закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді)» ще навесні 2015 року. Відтоді були спроби скасувати цю норму, які пояснюються членами Кабміну тим, що цей мораторій порушує умови членства України в СОТ і положення Угоди про асоціацію з ЄС. Оскільки вони не зазнали успіху, віце-прем'єр з євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе пообіцяла, що уряд розробить законопроект, який влаштує обидві сторони.

2. «Бюджет» не «під ялинку»

Припинити практику внесення до парламенту проектів Бюджету на наступний рік у передноворічні дні обіцяє новий міністр соціальної політики України Андрій Рева. Цього року депутати побачать проект головного кошторису країни вже до 15 вересня, запевнив він 27 червня.

«Ми бюджетну резолюцію підготували вперше за багато років і законопроект про Бюджет буде внесений до 15 вересня, а до бюджетного пакета мають увійти ці законопроекти. Ми не будемо чекати «ялинки», – пообіцяв він.

3. Усім школярам – безкоштовні підручники

Звільнити батьків школярів від необхідності купувати своїм дітям підручники обіцяє під час навчального року 2016-2017 міністр освіти Лілія Гриневич. «Так, підручники будуть безкоштовними. Ви знаєте, що під час фінансово-економічної кризи, що сталася після Революції Гідності, в нас був один рік, коли оплата підручників здійснювалася 50 на 50. Зараз ми цю другу половину дофінансуємо через місцеві бюджети. І цього навчального року діти знову отримають безкоштовні підручники», – пообіцяла Гриневич у одному зі своїх нещодавніх інтерв'ю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: