У чому звинувачують екс-начштабу «Айдара» Лихоліта?

Читать на русском
Колишній заступник командира батальйону Айдар Валентин Лихоліт відпущений з-під варти під особисте поручительство народних депутатів РПЛ і Самопомочі, однак висунуті йому звинувачення досить серйозні.
Валентин Лихоліт

Вчора Генеральний прокурор України Юрій Луценко, після винесення судом рішення про двомісячне ув'язнення в слідчому ізоляторі колишньому начальнику штабу батальйону «Айдар» Валенітну Лихоліту, заявив, що докази, надані суду, сумнівні, оскільки слідство не врахувало всіх обставин справи. Результатом цієї заяви стало рішення Апеляційного суду про звільнення «Баті» під особисте зобов'язання нардепів Ігоря Мосійчука, Андрія Лозового, Семена Семенченка та Єгора Соболєва.

Однак така поведінка глави ГПУ у багатьох викликала здивування, оскільки інкриміновані «Баті» злочини досить серйозні. «Слово і Діло», посилаючись на видання «СТРАНА.ua», вирішило навести основні з них.

  1. Як повідомляють свідки з батальйону «Айдар», що співпрацюють зі слідством, 30 липня 2014 року Лихоліт ініціював «зачистку» в місті Сєвєродонецьк. Окремі члени батальйону, що викликались узяти в цьому участь, за попередньою домовленістю з депутатом місцевої міської ради здійснили напад на домоволодіння мера міста і двох його заступників. Здобуті гроші та цінності нібито були розділені між учасниками нападу й «Батею».

  2. За словами іншого свідка, в 2014 році Лихоліт користувався незаконно відібраним автомобілем Subaru Outback, який, втім, у січні 2015-го був добровільно повернутий законному власнику. Інші свідки стверджують, що випадки незаконного привласнення автомобілів громадян у батальйоні повторювалися постійно.

  3. Згідно з його ж свідченнями, за наказом Лихоліта в підвальному приміщенні ковбасного цеху в с. Половинкине Луганської області утримувалися троє потерпілих. Самі потерпілі стверджують, що, перебуваючи в полоні, неодноразово чули позивні «Батя» і «Комбат».

  4. Інкримінують Лихоліту і загрозу співробітникам правоохоронних органів, а також пропозицію одному зі свідків убити кількох бійців батальйону «Айдар» в обмін на допомогу в отриманні українського громадянства.

  5. Ще кілька свідків стверджують, що «Батя» організував озброєну банду, що скоювала напади.

В цілому список складається з 65 різних злочинів. У свою чергу, прихильники Лихоліта стверджують, що всі озвучені Генеральною прокуратурою звинувачення – наклеп.

Правда, частково вони підтверджуються і твердженнями волонтерів. Так, наприклад, відреагував на громадський резонанс, викликаний судом над Лихолітом, колишній глава Луганської військово-обласної адміністрації Георгій Тука: «Якщо вас влаштовує ситуація, коли з бандитів роблять героїв, коли з мародерів роблять захисників, коли з алкашні, яка просиділа весь термін у ямі, роблять «наших хлопчиків», коли із злочинців роблять нардепів – тоді збирайте «коментарі». Але, якщо ви поїдете «на землю», якщо вам вдасться викликати людей на відверту розмову, тоді ви і почуєте і про зниклих жителів, і про «віджатих» фермерських врожаї, і про зниклу сільськогосподарську техніку, і про взяття в полон за викуп, і про контрабанду... Багато чого почуєте».

Нагадаємо, вчора, в знак протесту проти рішення Печеського суду про двомісячне утримання в СІЗО Валентина Лихоліта бійці добровольчих батальйонів спочатку перекрили Хрещатик, а потім встановили намет у центрі Києва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: