Тимчук розповів про скандал з українськими безпілотниками

Читать на русском
Генеральний штаб Збройних сил України майже рік розробляв техзавдання для українських оперативно-тактичних БПЛА.
Дмитро Тимчук

Через пізню розробку Генеральним штабом Збройних сил України технічного завдання для оперативно-тактичних і стратегічних безпілотників їх виробництво не могло запуститися цілий рік.

Про це в Facebook написав координатор групи «Інформаційний спротив», народний депутат Дмитро Тимчук, повідомляє «Слово і Діло».

«Ще в січні 2015 року на закритому засіданні комітету ВР виступали представники керівництва «Укроборонпрому». Ділилися планами, в тому числі й щодо безпілотників. Тоді були представлені плани з розробки та виробництва оперативно-тактичних БПЛА (як розвідувальних, так і ударних), які, за версією «оборонників», Україна мала запустити в серію вже наприкінці 2015 року», – пише нардеп.

За його словами, через рік після цього засідання «Укроборонпром» представив свої БПЛА, але лише тактичні й розвідувальні, а обіцяних так і не продемонстрував.

«Звертаюся до керівництва «Укроборонпрому» із запитом: панове, а в чому, власне, річ? Де обіцяний «український Predator»? І отримав відповідь, від якої навіть не знаю, плакати чи сміятися. Сама відповідь має гриф таємності, тому, на жаль, не можу її оприлюднити або переказати в деталях – з датами, шифрами, ТТХ і т. д. Зате можу переказати суть проблеми, а в цьому якраз уся сіль», – повідомив Тимчук.

Як стверджує депутат, для виробництва серії оперативно-тактичних БПЛА було необхідне технічне завдання, яке Генштаб подав лише в листопаді 2015 року.

«Укроборонпром» уперше продемонстрував вітчизняні безпілотникиДержавний концерн «Укроборонпром» вперше демонструє вітчизняні безпілотні літальні апарати в рамках української експозиції на французькій виставці Eurosatory-2016.

«Таке враження, що в ГШ не зовсім розуміють, що відбувається на сході України. Ну не абсурд? До слова, а поки в планах ГШ – закупівля іноземних безпілотників за сотні тисяч доларів і євро. Тут за потрібними їм характеристиками БПЛА хлопці зорієнтувалися дуже швидко», – зазначив політик.

Також він додав, що наразі робота над «українським Predator» іде повним ходом, але завдяки Генштабу виробництво БПЛА не могло запуститися цілий рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: