Порошенко розповів, як держава планує скорочувати витрати на субсидії

Читать на русском
Президент розповів, як заходи з енергоефективності зменшать залежність України від поставок енергоносіїв і допоможуть скоротити витрати на субсидіювання населення.

Президент України Петро Порошенко вважає, що проведення реформи енергоефективності дозволить уряду щорічно впродовж 5 років зменшувати імпорт природного газу на 1-1,5 млрд куб. м.

Про це Глава держави заявив у ході засідання Національної ради реформ із питань енергоефективності, пише «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу АП.

Витрати на субсидіювання населення внаслідок впровадження заходів енергоефективності скорочуватимуться на 3-5 млрд грн щорічно, вважає Президент.

Порошенко наголосив, що зміни в системі енергокористування не будуть стосуватися лише тарифів. Ідеться передусім про впровадження енергозберігаючих технологій, скорочення енергоємних виробництв та економічної стимуляції енергозбереження.

Насалик розповів, як заощадити 35% витрат на комуналкуПроведення термоізоляції, заміна приладів освітлення та електромереж, а також використання альтернативних джерел енергії дозволить економити до 30%-35% витрат за комунальними платежами.

«В першу чергу українці мають відчути покращений сервіс, гідне ставлення до себе як до реального власника будівель, прозорість розрахунків – вони мають на це право та можливість самим регулювати обсяги отримуваних послуг. Власне кажучи, для цього й проводяться реформи», – зазначив Президент.

Наразі ж, за даними Порошенка, енергоємність житлово-комунальної сфери в Україні на 60-70% вища, ніж у середньому в Європейському Союзі, а використання газу для опалення тієї самої площі житла – більше в 2-2,5 рази. Також наша країна має підприємства теплокомуненерго із застарілим обладнанням, на яких втрачається близько третини тепла.

«Із 18,6 мільярдів кубів, які щорічно йдуть на опалення та інші потреби населення, два з половиною мільярди втрачається в системі централізованого постачання на шляху до домогосподарств. Ще мільярди – «випаровуються» в будинках крізь старі вікна, двері, стіни. Ми не такі багаті, щоб дозволити собі гріти космос, повітря та небо», – відзначив Порошенко, додавши, що впровадження реформи енергоефектинвності дасть також можливість створити в Україні близько 50 тис. нових робочих місць.

Нагадаємо, раніше міністр соціальної політики України Андрій Рева спрогнозував, що до кінця поточного року кількість домогосподарств, що отримуватимуть субсидії, зросте до 8-9 мільйонів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: