Експерт розповів, які наслідки для населення може мати нова пенсійна модель

Читать на русском
Володимир Щербінаексперт з пенсійного забезпечення

Держава не готова до нормального формування пенсійних нагромаджень.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «Реанімаційного пакета реформ» із пенсійного забезпечення Володимир Щербина, аналізуючи заяву віце-прем'єр-міністра Павла Розенка про те, що всі законодавчі акти для переходу на накопичувальну пенсійну систему можна ухвалити до кінця року.

«Передбачається, що для накопичувальної моделі при Пенсійному фонді має бути створена окрема фінансова структура, куди будуть перераховуватися внески роботодавцями, які вже мають бути персоніфіковані. Але для цього, по-перше, немає джерела фінансування. По-друге, за такої довіри до фінансової системи, яка діє, не виключено, що наслідком стане те, що ці гроші будуть використані не за призначенням, неефективно чи взагалі розкрадені», – пояснює Щербина.

За словами експерта, на цьому етапі, доцільно говорити про те, щоб ліквідувати солідарну систему, усунути ЄСВ як явище та зменшити ПДВ.

«В сімейному бюджеті має залишитися дві третини того, що людина може заробити найманою працею в реальному секторі», – констатував він.

Розенко обіцяє провести пенсійну реформуСказано 14 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

«Населення повинно мати можливість самостійно вкладати кошти до тих фінансових установ, яким вони довіряють, чи розпоряджатися на власний розсуд. Це вже питання не Розенка й не держави, тому що це приватні гроші. Людина має робити внески самостійно з того, що залишається після оподаткування. Сьогодні сума зобов'язань така, що це неможливо, й джерел фінансування немає», – проаналізував Володимир Щербина.

Додамо, що в день призначення на посаду віце-прем'єр-міністра Павло Розенко заявив, що в першу чергу має намір провести пенсійну реформу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: