Експерт пояснив, як уряд маніпулює на темі співпраці з МВФ

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Проблема зараз у тому, що для того, щоб ухвалити низку законопроектів зі списку, потрібна більшість у парламенті, якої немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, аналізуючи заяву МВФ про те, що Україна може отримати транш за умови політичної стабільності та виконання взятих на себе зобов'язань.

«Складність у тому, що депутати приходять на голосування лише тоді, коли їх вдається вмовити. Зараз усе ускладнюється тим, що незабаром почнеться сезон відпусток», – зазначив Яблоновський.

Річ не в тому, як підкреслив він, що МВФ може скоротити програму, а в тому, що є вимоги й пакет допомоги може прийти або досить швидко, або невідомо коли.

Міклош розповів, коли Україна зможе відмовитися від послуг МВФУкраїна зможе відмовитися від послуг Міжнародного валютного фонду в разі, якщо переконає міжнародні ринки та міжнародних кредиторів, що здатна сама брати відповідальність за міжнародними позиками.

«Добре, що зовсім критичної ситуації, коли гроші потрібні вже на завтра, немає. Саме тому у ВР вважають, що можна ще почекати. Коли минулого року була кризова ситуація, всі консолідувалися, ухвалили потрібні закони. У нас поки ситуація не сягне критичного рівня, немає й належних дій», – аналізує експерт.

Крім того, реформи – це, як правило, протилежність популізму зі швидким результатом, і кожна реформа – крок до того, що хтось перестане заробляти не зовсім чесним шляхом. Логічно, що популістськи налаштовані депутати не дуже хочуть голосувати за реформи.

При цьому в нас є факт маніпулювання на темі, що всього вимагає МВФ. Але ми маємо вживати якихось заходів, проводити реформи не заради МВФ, а заради своєї країни.

«Коли це позиція, що ми робимо непопулярні реформи для МВФ, то й результат такий, як є», – проаналізував ситуацію Дмитро Яблоновський.

Як повідомляється, підсумкова оцінка виконання Києвом узятих на себе зобов'язань буде дана вже наприкінці червня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: