Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень парламентської роботи

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Цього тижня парламент просто-таки ударно попрацював, що навіть несподівано для цього скликання. Був свій момент тріумфу і у Президента – отримавши офіційний висновок про те, що він був чесний при реструктуризації «Рошен», він не забув згадати це на скликаній на тижні прес-конференції. Нарешті, розтин «чорної бухгалтерії» Партії регіонів змусило понервувати багатьох народних обранців і політологів.

Чорний-чорний гроссбух

Головною новиною початку тижня стала та сама «чорна бухгалтерія» – передача колишнім першим заступником голови СБУ Віктором Трепаком в розпорядження Національного антикорупційного бюро великої книги з переліком «транзакцій» Партії регіонів. За його власною заявою, в книзі розписані «неофіційні» витрати більш ніж 2 млрд. доларів, що включають в себе і відверто незаконні дії, як то хабарі й підкупи. Згодом «Українська правда» оприлюднила частину аналогічних матеріалів. Викладати все в нашому матеріалі не вистачить місця. З самого цікавого: фінансування Партією регіонів «Нашої України» і Компартії, хабарі нинішньому главі ЦВК Михайлу Охендовському, великі неофіційні виплати «своїм», покупки голосувань окремих депутатів і т.д.

До НАБУ передали дані про «чорну касу» Партії регіонівЕкс-перший заступник глави СБУ Віктор Трепак заявив, що до НАБУ надійшли дані про хабарі Партії регіонів високопоставленим чиновникам.

Зрозуміло, багато хто відразу почав спростовувати оприлюднене – так, з обуренням виступив вищезгаданий Охендовський. Але ще веселіше були «превентивні удари» - так, Олег Ляшко, чиїх даних не було в оприлюдненій частини «чорної бухгалтерії» заздалегідь попередив свій електорат, що, мовляв, злі супостати можуть вписати його прізвище в цю книгу просто заради дискредитації.

Зате іншим політикам ця книга буквально розв'язала мову. Так, після надання свідчень у відповідній справі в Генпрокуратурі почав багато говорити видатний луганський діяч, колишній «регіонал» Володимир Ландик. І не тільки про вміст книги, а й, наприклад, про роль іншого видного луганського діяча, Олександра Єфремова, в організації «ЛНР». За словами Ландика, останній розраховував домовитися з росіянами про неподільне феодальне управління областю і навіть хизувався цим перед соратниками, та тільки вже за фактом окупації Луганська терористами «щось пішло не так» і Єфремов значно втратив свої позиції. Смакуємо ще більше одкровень.

Нідерланди не проти безвізового режиму

Хороші новини прийшли з-за кордону: Кабінет міністрів Нідерландів підтримав надання Україні безвізового режиму з ЄС. У світлі невдалих для нас результатів референдуму в цій країні, це дуже позитивний дзвоник. Сумніви викликає лише позиція міністерств внутрішніх справ ряду країн ЄС (в тому числі, Франції), які наполягають, що перед запровадженням безвізового режиму з Україною та Грузією потрібно спочатку розробити механізм його швидкої відміни в разі різкого напливу біженців.

Moody's і оптимізм

Трохи порадували Україну і фінансові аналітики з Moody's. Це міжнародне агентство підвищило рейтинг банківської системи України з «негативного» до «стабільного» рівня. А після того, як США погодилися виділити Україні 1 млрд доларів кредитних гарантій, ще й переглянуло прогноз щодо курсу гривні на більш оптимістичний.

Судовій реформі бути: Рада змінила КонституціюВерховна Рада підтримала внесення змін до Конституції України у частині правосуддя, тим самим давши старт судовій реформі.

Рада в праці

Рада на цьому тижні ударно попрацювала: багато зробила, багато чого не зробила. Спробуємо коротко викласти тільки основні законопроекти, ухвалені і відхилені за ці дні.

  • ухвалена судова реформа. За законопроект №3524, поданий Президентом і який пропонує низку змін до Конституції України, проголосували 335 народних депутатів. Коротенько про положення нової реформи: Вищі спеціалізовані суди скасовуються, функція касації переходить до Верховного суду, який, тим не менш, скорочується в два рази і змінює свою структуру. З'являються Вищий патентний і Вищий антикорупційний суди. Відбір суддів на конкурсній основі буде здійснювати новий орган, Вища рада правосуддя, що складається з 21 чоловік і комплектується за складною процедурою (проте більшість, 11 делегатів призначає парламент). Рішення ВСП підписуються президентом. ВСП ж буде приймати рішення про дозвіл кримінального переслідування конкретного судді, звільняти суддів і т.д. Всі чинні судді повинні будуть пройти переатестацію. Нарешті, для профілактики корупції суддям значно підвищать зарплату. Однак вже після прийняття законопроекту два депутата, Надія Савченко та Юрій-Богдан Шухевич, заблокували його підписання, зареєструвавши проект постанови про його скасування. Тепер Раді доведеться спочатку розглянути цю постанову.

  • ухвалено тимчасове зниження акцизного збору на старі іномарки (вік авто – до п'яти років, зниження діє до кінця 2018 року). Дуже очікуваний багатьма законопроект, що різко знижує ціну таких автомобілів і робить їх доступними багатьом українцям. Правда, його аналогічним чином заблокував нардеп Дмитро Святаш, чиї бізнес-інтереси щільно перетинаються з українським автовиробництвом.

  • ухвалено спрощення процедури реєстрації ліків, вже сертифікованих в іноземних державах зі строгими дозвільними системами (ЄС, США, Японія, Швейцарія і т.д.).

  • змінений податок на пенсії. Тепер ті, хто отримує пенсії від трьох до десяти мінімальних зарплат (від 4134 до 10740 гривень) не платитимуть його взагалі. Раніше платили 15%. Зате ті, хто отримує більше, будуть платити 18%.

  • ухвалено новий законопроект про оборонні закупівлі, який скорочує максимальний термін закупівлі з 60 до 14 днів, що запроваджує для них систему ProZorro і збільшує відповідальність виробника за зрив поставок. Окреме спасибі волонтерського десанту в Міноборони, який просувати цей законопроект багато місяців.

  • розглянуті, але не ухвалені два законопроекти про запровадження квот на україномовні пісні в радіоефірі, які передбачають квоти у не менш ніж 35% від загального вмісту. Причиною зриву їх ухвалення стала внутрішня боротьба між прихильниками двох різних варіантів.

Незабаром Президент також обіцяє подати в Раду кандидатури нових членів ЦВК. Це правильно, а то старі щось засиділися.

Президент виправдався

До речі, про Президента. Главі держави на цьому тижні щастило. Не забарились висновки авторитетних міжнародних аудиторів з Baker&McKenzie, які зробили висновок, що при реструктуризації корпорації Roshen і при передачі її в сліпий траст Президент не порушував законодавство України і не виводив гроші за кордон. Окрилений успіхом, Порошенко провів прес-конференцію, на якій, зокрема, згадав цей факт у відповіді на запитання свого критика, одного з авторів розслідування по «панамським документам» Дмитра Гнапа. На цій же конференції Президент відзначив відсутність прогресу на переговорах про долю Донбасу, заявив, що журналістам в Україні нічого не загрожує (за підсумками скандалу навколо особистих даних акредитуватися в «ДНР» журналістів, викладених на сайті «Миротворець») та ухилявся, відповідаючи на запитання про терміни ухвалення конституційної реформи з децентралізації.

Справи окупантські

Обстановка на лінії розмежування залишається стабільно напруженою. Вогнища ті ж – Авдіївка, дуга на північному заході Донецька, околиці Докучаєвська, Станиця Луганська.

Цікава новина прийшла з «МЗС ДНР» – його «офіційний представник» Костянтин Долгов підтвердив інформацію про важке поранення терориста Арсена Клінчаєва на прізвисько «Моторола». За словами Долгова, Моторола отримав осколкове поранення в ліве око і був вивезений на лікування в Санкт-Петербург (привіт високому розвитку польової медицини на окупованих територіях). Правда, Долгов не уточнив, хто саме вирішив уподібнити «Моторолу» Кутузову. Ряд українських медіа, з посиланням на власні джерела на окупованих територіях, виступили з версією, що це були не бійці ЗСУ, а співробітники російських спецслужб, які зіграли на користь нинішньому «главі ДНР» Олександру Захарченку, в якого з «Моторолою» виник конфлікт. В такому випадку, немає впевненості, що «Моторола» повернеться з Петербурга.

Семеро українських військових отримали поранення в зоні АТО – АППротягом минулої доби жоден український військовослужбовець не загинув, але семеро отримали поранення в зоні проведення АТО.

Як не повернувся з Москви інша занадто обізнана людина – тимчасовий повірений у справах РФ в Україні Андрій Воробйов. Співробітник посольства, де-факто виконував обов'язки посла РФ в Україні весь час українсько-російського конфлікту, поїхав до Москви, де його раптово схопив серцевий напад. Тепер він уже гарантовано не розповість нікому безліч цікавих речей.

Побажавши земноводним і гадів ради та любові, все ж попросимо ФСБ РФ не пускати всіх своїх агентів на смерть. Треба ж нам буде хоч когось судити після звільнення окупованих територій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: