Мільярд від США не означає нового етапу інвестування в Україну – експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Те, що США надали нам такі гарантії, є, безумовно, позитивним фактом, але це не можна вважати якимось проривом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів аналітик, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що Україна та США підписали угоду про надання Україні кредитних гарантій на суму $1 млрд.

«Аналогічні гарантії ми вже отримували минулого та позаминулого року. Головний момент навіть не в сумі, а в тому, що для України це сигнал до того, що під гарантії США на зовнішньому ринку ми тепер зможемо запозичити під значно менші відсотки, ніж було б у разі, якби США не надали нам гарантій», – розповідає Жолудь.

За його словами, якщо проаналізувати, які запозичення були в Україні навіть у кращі роки, до того, як стояло питання реструктуризації, то нам давали кредити під 7-9% річних у валюті.

Україна живе за вказівкою бізнесменів, а не МВФ – експертЕксперт поділився міркуваннями щодо того, що якщо Україна виконає всі вимоги МВФ, то може отримати наступний транш уже на початку липня.

«Те, що наша влада змогла домовитися й на поточний рік про такі умови, дуже важливо», – підкреслив аналітик.

Але, як вважає економіст, не варто вважати, що ми вийшли на принципово новий рівень фінансування або інвестування.

«Це не можна назвати проривом, але, можливо, буде приплив валюти в країну, з чим у нас є серйозні проблеми», – констатував він.

На його думку, важливішим зараз залишається питання надання траншу МВФ, який очікується на початку другого кварталу, якщо не буде жодних розбіжностей з урядом.

Додамо, що ця угода – вже третя кредитна гарантія, яку Україна отримала від уряду США.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: