Експерт пояснив, як Президент зможе зберегти вплив на призначення суддів

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

У змінах до Клнституції суперечливим аспектом залишається механізм призначення суддів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із конституційного права Олександр Москалюк, пояснюючи, чому є ризик впливу Президента на призначення суддів у зв'язку зі змінами до КУ в частині правосуддя.

«Формальне призначення судді здійснюватиме Президент. Тобто формально після того, як рішення ухвалює Вища рада правосуддя, Президент має його затвердити та підписати указ про призначення. Але в проекті змін до Конституції не вказано, протягом якого терміну це має відбутися», – розповідає Москалюк.

Тому, як пояснив експерт, виникає суперечливий момент у цьому питанні.

«Не винятком були ситуації, коли ухвалювалося рішення про призначення певного судді, Президент мав його підписати, але на підписі в АП цей проект указу міг лежати роками. Виникає питання: чим керується Президент, якщо рік чи два не підписує указ, враховуючи, що всі етапи відбору пройдені?», – аналізує він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Як наголосив експерт, пропонувалося прописати в Конституції, щоб Президент протягом 10 днів після того, як Вища рада правосуддя запропонує кандидатуру, був зобов'язаний підписати указ і таким чином можна було б усунути його вплив, оскільки в такому варіанті насправді Президент зберігає вплив.

Додамо, що рік тому Президент України Петро Порошенко пообіцяв зняти депутатську та суддівську недоторканність.

Як відомо, сьогодні, 2 червня, Верховна Рада затвердла зміни до Конституції в частині правосуддя.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: