Депутати підтримали законопроект про судоустрій

Читать на русском
Рада підтримала законопроект, що вносить зміни до системи судоустрою та статусу суддів в Україні.

Верховна Рада України ухвалила в цілому проект закону №4734 «Про судоустрій та статус суддів».

За законопроект проголосував 281 народний обранець, передає «Слово і Діло».

Як відомо, раніше профільний комітет схвалив законопроект, а заступник його голови, Леонід Ємець, навіть рекомендував голосувати його за скороченою процедурою, проте депутати вирішили інакше.

Відомо, що в процесі розгляду законопроекту комітет відхилив у ньому положення, яке обмежує право на відеозйомку судового засідання, та вніс деякі дрібні поправки.

У «БПП» очікують завершення судової реформи наступного пленарного тижняУхвалення в цілому проекту закону про судоустрій і статус суддів планується наступного пленарного тижня, чим ознаменується закінчення судової реформи в Україні.

Згідно з документом, з 1 січня 2017 року оклад судді місцевого суду складе 15 мінімальних зарплат, апеляційного або вищого спеціалізованого суду – 25, а з 2018 року оклад кожної з категорій підвищиться ще на 5 мінімальних заробітних плат.

Посадовий оклад судді Верховного суду вже до початку наступного року має зрости з 13 до 75 мінімальних зарплат.

До січня 2020 року оклад місцевого судді має поступово зрости до 30 мінімальних зарплат, судді апеляційного або вищого спеціалізованого суду - 50.

Станом на сьогодні суддя місцевого суду має оклад у розмірі всього 10 мінімальних зарплат.

Законопроект позбавляє Президента права створювати та ліквідовувати суди – відтепер це компетенція законодавців. Водночас призначення самих служителів Феміди буде проводитися тепер без урахування 5-річного випробувального терміну, тобто посада надаватиметься безстроково з моменту обрання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: