НБУ знижує облікову ставку до 18%

Читать на русском
Зниження облікової ставки стало можливим завдяки стійкій тенденції до уповільнення інфляції. Уповільненню інфляції сприяло помірне зміцнення гривні внаслідок поліпшення зовнішньої кон'юнктури на сировинних ринках.

Національний банк України 27 травня знижує облікову ставку до 18% із поточних 19%.

Про це в ході прес-конференції заявила голова НБУ Валерія Гонтарева, повідомляє «Слово і Діло».

Це відображено в рішенні НБУ №25-рш від 26 травня 2016 року.

Зниження облікової ставки стало можливим завдяки стійкій тенденції до уповільнення інфляції. Зниження інфляційного тиску визначали слабкий внутрішній споживчий попит, стримана монетарна політика та зміцнення курсу гривні за останні місяці.

Крім того, уповільненню інфляції сприяло помірне зміцнення гривні внаслідок поліпшення зовнішньої кон'юнктури на сировинних ринках і зростання надходження валютної виручки до країни.

Березневі ціни трохи виросли в порівнянні з лютимІндекс споживчих цін в березні зафіксовано на рівні 1% в річному вираженні в порівнянні з лютим.

У НБУ нагадують, що в квітні поточного року споживча інфляція в річному вимірі знизилася до однозначного рівня – 9,8% – вперше за два роки. Але в місячному вимірі вона була вищою, ніж у попередні місяці, – 3,5%. Це пояснюється скасуванням знижки на природний газ для населення з 1 квітня.

Це позначилося на економічному зростанні: в I кварталі цього року реальний ВВП зріс у річному вимірі на 0,1%, що менше, ніж очікувалося.

Нагадаємо, що за підсумками квітня зростання споживчих цін істотно прискорилося порівняно з попереднім місяцем – до 3,5%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: