Держзамовлення в освіті: яку професію обрати, щоб навчатися на бюджеті

Читать на русском

«Слово і Діло» порівняло фінансування державного замовлення в навчальних закладах у різні періоди та за різними спеціальностями.

Так, у 2013 році на бюджетну форму навчання за рівнями підготовки «молодший спеціаліст», «спеціаліст», «бакалавр», «магістр», «аспірант», «доктор наук» було набрано 315,6 тис. осіб. У 2016 році (за попередніми прогнозами) цей показник становитиме приблизно 243,8 тис. осіб, а наступного року зменшиться до 243,7 тис. Таким чином, з кожним роком усе менше абітурієнтів отримують можливість навчатися за державний кошт.

Що стосується профілів освіти, на які держава виділяє найбільше коштів, то в 2015 році найбільшу квоту на державне замовлення отримало Міносвіти, в підпорядкуванні якого все ще перебуває більшість державних вишів, – 20,941 млрд грн. А от на другому місці серед відомств-замовників державного фінансування освіти опинилося Міністерство оборони України (1,174 млрд грн). Третім торік стало МВС: навчальні заклади, що перебувають у підпорядкуванні поліцейського відомства, отримали від держави на навчання студентів 1,169 млрд грн. Традиційно один із найвищих рівнів фінансування держзамовлення в навчальних закладах мало Міністерство охорони здоров’я: на навчання медиків держава виділила 864,5 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: