Експерт розповів, до чого зводиться пенсійна реформа для українців

Читать на русском
Володимир Щербінаексперт з пенсійного забезпечення

Наразі всі дії уряду мають місце бути, але, як і у випадку зі скасуванням оподаткування пенсій, це лише маленький крок.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина, аналізуючи заяву Павла Розенка про те, що уряд підвищив пенсії на 6% пенсіонерам, виплати яких залежать від прожиткового мінімуму, та шукає можливості для осучаснення пенсій.

«Підвищення пенсій зараз і те, що пропонує Розенко, зводиться до того, що уряд має намір вдосконалити нинішню солідарну пенсійну систему. А солідарна пенсійна система вже не підлягає виправленню», – констатував Щербина.

Як пояснив експерт, солідарна система вимагає, щоб якась частина праці людей була відособлена та пішла на виплату цих пенсій.

«По суті, в сукупності, якщо брати разом із податками, то праці, яка реалізується в реальному секторі економіки, не вистачає для того, щоб покрити всі зобов'язання, які пов'язані з обігом заробітної плати, тобто з обігом праці», – зазначив він.

Розенко обіцяє провести пенсійну реформуСказано 14 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

«Якщо відбирати так, як це в Україні відбувається, більше, ніж повну величину, оскільки є такий намір, законодавча вимога, то із заробленої, умовно кажучи, тисячі гривень віддати потрібно 1150 гривень. Такого не буває в нормальному суспільстві. Максимум, що може людина віддати з тисячі гривень, – 320 гривень. Інша частина має залишитися в сімейному бюджеті», – роз'яснив експерт.

За його словами, поки уряд не змінить пропорцію, жодних кардинальних зрушень не відбудеться.

«Можна говорити про підняття пенсій, але всі чудово розуміють, що це буде інфляційний процес і не більше», – проаналізував ситуацію Володимир Щербина.

Нагадаємо, 14 квітня 2016 року віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко пообіцяв, що в першу чергу має намір провести пенсійну реформу. Раніше чиновник заявив, що не допустить затримок пенсійних виплат.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: