Махніцький, Ярема, Шокін і Луценко: хто з них найвідповідальніший?

Читать на русском

Вже сьогодні Юрій Луценко може бути обраний Верховною Радою України новим генеральним прокурором. У зв'язку з цим «Слово і Діло» вирішило порівняти відповідальність Луценка з попередніми керівниками ГПУ, які управляли відомством після Майдану, – Віктором Шокіним, Олегом Махніцьким та Віталієм Яремою.

Олег Махніцький очолював ГПУ з лютого до червня 2014 року. «Слово і Діло» зафіксувало його 12 обіцянок.

З цієї кількості він виконав 7 обіцянок, ще 5 – не виконав. Рівень його відповідальності – 58%. Із представлених у огляді персон Махніцький є найвідповідальнішим.

Однак він не виконав свою обіцянку покарати кожного, хто віддавав злочинні накази під час бойових дій на Майдані. Також він не довів до логічного завершення справу про вбивство Гонгадзе.

Після Махніцького посаду генпрокурора обійняв Віталій Ярема. Він був генпрокурором із червня 2014-го до лютого 2015 року. На його рахунку 37 обіцянок. Виконати він зміг 17 із них. Решта 20 своїх обіцянок Ярема провалив. Рівень його відповідальності – 46%.

Ключовий провал Яреми – проведення неупередженого розслідування масових убивств під час Євромайдану.

Наступний рік, до лютого 2016 року, ГПУ очолював Віктор Шокін. На його рахунку 17 обіцянок. Із цієї кількості він виконав 6 обіцянок, провалив – 7. Ще 4 його обіцянки мають статус «у процесі». Рівень його відповідальності є найнижчим із представлених у порівнянні – 35%.

До слова, Шокін, як і Махніцький, не виконав свої обіцянки притягнути до відповідальності винних у смерті Гонгадзе, а також довести до логічного завершення розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності.

«Слово і Діло» зафіксувало на сьогодні 98 обіцянок Юрія Луценка, з яких нинішній глава фракції «БПП» виконав 40. Ще 14 його обіцянок мають статус «у процесі виконання». Провалив він 44 зобов'язання. Рівень його відповідальності – 41%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: