День народження Савченко: хто з українських політиків обіцяв волю героїчній льотчиці?

Читать на русском
Сьогодні героїчна льотчиця Надія Савченко в російському СІЗО святкує свій 35-й День народження. Слово і Діло вирішило з'ясувати, хто з політиків увесь цей час піарився на темі її звільнення.
Надія Савченко

Сьогодні найвідоміша українська льотчиця Надія Савченко святкує свій 35-й День народження, другий рік поспіль перебуваючи в ув'язненні в російському слідчому ізоляторі. За цей час десятки українських політиків зробили масу політичних заяв, що стосуються звільнення Савченко, але лише деякі з них досягли успіху в їх реалізації.

«Слово і Діло» вирішило нагадати чиновникам і депутатам їхні обіцянки щодо української «заручниці номер один», а також розібратися, що з обіцяного дійсно наблизило її звільнення, а що – стало лише черговим приводом «пропіаритися» на чужому героїзмі.

Всього «Слово і Діло» зафіксувало 24 обіцянки, що прямо або побічно стосуються звільнення Савченко.

Першою зареєстрованою обіцянкою про звільнення Савченко є заява лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко, яка навіть поступилася славетній полонянці першим номером у списку власної партії. Ця обіцянка Тимошенко поки має статус «у процесі виконання». Вона, безумовно, дала певні політичні дивіденди «Батьківщині», та й Савченко завдяки мандату народного депутата, а пізніше й члена Парламентської Асамблеї Ради Європи набула статусу не просто військовополоненої, а політичного в'язня міжнародного масштабу. Включення її до складу української делегації в ПАРЄ також було однією з обіцянок Тимошенко, виконати яку допомогли інші депутати Верховної Ради.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що зробить все для звільнення Надії СавченкоСказано 10 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Чекає на виконання й заява Президента Петра Порошенка, озвучена ще 10 липня 2014 року, про те, що він зробить усе можливе для звільнення Савченко. Варто відзначити, що Глава держави дійсно робить багато для повернення льотчиці, результатом його останніх переговорів із російським президентом стала домовленість про її обмін, який, якщо вірити заявам дипломатів і адвокатів, не за горами. Втім, все це поки – лише зусилля, оцінку яким можна буде дати лише тоді, коли Савченко ступить на українську землю.

Іван КрулькоНародний депутат України
Крулько запевнив, що "Список Савченко" передадуть до США, країн ЄС та Європейської КомісіїСказано 24 лютого 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

У зв'язці «Савченко-ПАРЄ» варто відзначити ще одну важливу подію – позбавлення Росії права голосу в Парламентській Асамблеї, яке відбулося в тому числі за пасивної участі української льотчиці. Обіцянку про порушення питання виключення РФ з ПАРЄ дав свого часу депутат Борислав Береза й свого слова дотримав.

До речі, найбільше виконаних обіцянок щодо звільнення Савченко у депутата від «Батьківщини» Івана Крулько. Саме він свого часу пообіцяв доправити «список Савченко» в США і ЄС, рівно рік тому – передати альбоми з привітаннями льотчиці до СІЗО в Москві й від імені партії домагатися накладення санкцій на людей, причетних до її ув'язнення.

Серед невиконаних обіцянок, що стосуються льотчиці, варто відзначити політичні заяви лідера «Опоблоку» Олександра Вілкула про підтримку партією постанови про звільнення Савченко, віце-спікера, а нині голови ВР Андрія Парубія – про включення до порядку денного парламенту пакету законопроектів про посилення санкцій щодо Російської Федерації та члена «БПП» Володимира Ар'єва – про вручення президенту ПАРЄ міжнародної петиції про звільнення Савченко.

Також провалив обіцянку щодо Надії Валерій Дубіль. Депутат від «Батьківщини» всерйоз вважав, що Президент із трибуни Генасамблеї ООН у вересні 2015 року озвучить пропозицію про обмін Савченко на військовослужбовців ГУР РФ Александрова та Єрофеєва. Чого, як ми знаємо, не сталося.

Таким чином, із 24 обіцянок, які стосуються питання звільнення Савченко, виконані поки лише 9. Чи змогли вони полегшити долю полонянки, можна буде дізнатися лише від самої льотчиці, коли вона повернеться на Батьківщину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: