День Пам'яті і «победобесие» в РФ: підсумки пам'ятних подій у коментарях українців

Читать на русском

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Україні та Росії. Огляд соцмереж за підсумками травневих свят.

Вчора в Україні та світі святкували День Перемоги, а за день до цього українці відзначали День пам'яті й примирення. Політики, експерти та військові задовго до пам'ятних днів попереджали громадян про підготовку провокацій з боку сепаратистів і спецслужб агресора, але, на щастя, пам'ятні дати пройшли в Україні без серйозних інцидентів. Протягом усіх вихідних українці активно обговорювали в соціальних мережах події, що відбувалися в рідних містах, і висміювали традиційне «победобесие» в сусідній Росії. «Слово і Діло» зібрала найцікавіші, на наш погляд, публікації користувачів на цю тему.

Народний депутат України Антон Геращенко у своєму Facebook розповів, як пройшов День Перемоги в Києві: «Вчора вшанував пам'ять загиблих у Великій війні воїнів, біля пам'ятної стели на площі Слави. Я там був близько 16 годин. Тисячі киян продовжували йти до Вічного вогню. Хто приніс з собою гвоздики. Хто кілька гілочок бузку. Як правило кияни йшли сім'ями – літні люди зі своїми дітьми і внуками. На них не було ні георгіївських стрічок, вони не несли з собою червоних прапорців. Вони просто прийшли на знак поваги до пам'яті своїх дідів і прадідів, які загинули в цій страшній війні. Але в ЗМІ, як правило, показували не простих киян і їх почуття. Показували купку маргіналов-«вітренківців» і їм подібних, в якій, за даними поліції, було всього 20 (двадцять) людей! Цих маргіналів у нашому суспільстві 0,00%. Але саме вони, абсолютно неадекватно, на мій погляд, стали головною темою у вчорашніх телесюжетах і темою номер один у соцмережах».

Нардеп вважає, що носіння «георгіївської стрічки» має каратися в Україні штрафом: «Що стосується використання горезвісної георгіївською стрічки, то я вважаю, що її використання в Україні, крім обумовлених законів випадків, має бути поза Законом! Мною підготовлений зареєстрований законопроект 2987, яким передбачається штраф за носіння георгіївською стрічки в розмірі від 850 до 2850 гривень».

У День Перемоги Фонд допомоги країні «Сестри Перемоги» провів в окупованому Донецьку операцію з прориву інформаційної блокади, скинувши в небі над містом тисячі патріотичних листівок. На своїй сторінці в Facebook вони відзвітували про успішно виконану операцію: «Фонд «Сестри Перемоги» прорвав інформаційну блокаду Донецька, скинувши на парад патріотичні листівки! Більше трьох тисяч листівок «Донецьк - це Україна!» були скинуті в небі над Донецьком 9 травня 2016 року аеророзвідка фонду «Сестри Перемоги». Листівки «Донецьк - це Україна!», «Перемогли фашистів - переможемо і рашистів!», «Повернемо український Донецьк - місто-трудівник!», «Захарченко злодій!» та інші, були розкидані над центральною площею міста і над трибуною, де в цей час перебували керівники терористичних організацій ДНР і ЛНР Захарченко, Плотницкий і інші. Проросійські терористи відкрили вогонь з автоматів, кулеметів і зенітних установок по БПЛА «Сестер Перемоги», намагалися збити з курсу наші безпілотники за допомогою потужних комплексів РЕБ і вогню зенітних установок».

Донецький блогер і журналіст Денис Казанський розповів про нацистську символіку на параді в окупованому бойовиками Алчевську: «Крутіше всіх сьогодні, мабуть, відзначилися в Алчевську. Там День перемоги відзначали під прапорами колабораціоніста і нацистського злочинця – козачого отамана Петра Краснова, який був страчений у 1947 році за вироком радянського суду. Чи міг Краснов тоді уявити, що через 70 років нащадки переможців будуть відзначати перемогу над ним під його ж прапорами? Але в ЛНР можливо все. Майбутнє, в якому фашисти повинні були називати себе «антифашистами», вже настало. Це наше сьогодення. У ньому російські фашисти, що вторглися в Україну, використовують символіку нацистських злочинців, маршируючи 9 травня в захоплених українських містах».

У Слов'янську патріотично налаштовані активісти «тепло» зустріли Наталію Королевську, обливши її зеленкою.

Велику увагу користувачі приділили проведенню святкових заходів на окупованих територіях і в самій Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: