Експерти оцінили рішення запровадити безстроковий мораторій на виплату $3 млрд РФ

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Жодних виплат РФ не може бути, поки не вирішено питання з компенсаціями за Крим і Донбас.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, аналізуючи інформацію про те, що Президент України Петро Порошенко запровадив безстроковий мораторій на виплату «боргу Януковича».

«Логічне рішення, а зважаючи на наявність зустрічних претензій, за тих умов, коли питання щодо компенсації збитків не врегульовано, виплачувати $3млрд неправильно. Хоча, безперечно, з точки зору наявних канонів щодо виплати державами своїх боргів, Україна має платити», – розмірковує Сіденко.

Проте, як відзначив експерт, зараз інша ситуація й це питання розглядатиметься в судовому порядку з урахуванням подій на Донбасі й анексією Криму.

Політика боргу: скільки Україна винна кредиторамУкраїна продовжує жити за рахунок зростання боргового навантаження. Всупереч обіцянкам політиків державний борг залишається на досить високому рівні, досягнувши в цьому році $120 млрд.

Генеральний директор Спілки малих, середніх і приватизованих підприємств України В'ячеслав Биковець переконаний, що Україна має дотримуватися чіткої позиції щодо виплати «боргу Януковича» й надалі.

«Зараз ми підтвердили свою позицію. Росія, безперечно, по-своєму трактуватиме це рішення, але це вже їхні проблеми. Україна законодавчо закріпила свою позицію й це правильно», – резюмував Биковець.

Як відомо, мораторій на виплату за випущеними в грудні 2013 року та викупленими Фондом національного добробуту РФ дворічними єврооблігаціями на суму $3 млрд завершувався 1 липня 2016 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: