Експерт дав оцінку рішенню Кабміну скасувати податки на пенсії

Читать на русском
Володимир Щербінаексперт з пенсійного забезпечення

Звільнення від оподаткування пенсій – це лише перший крок, тому що змінювати потрібно всю систему.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина, аналізуючи ініціативу Володимира Гройсмана звільнити пенсії від податків.

«Ініціатива правильна й це крок вперед, але проблема не в цьому. Потрібно зовсім іншим способом будувати пенсійну систему та згортати солідарну. Солідарна пенсія – це недоплачена заробітна плата тим, хто сьогодні працює», – наголосив Щербина.

«Якби дійсно ліквідувати всі нарахування та виплачувати всю заробітну плату, відкладати кожному на його пенсійний поліс 10%, то ті, хто працює, сьогодні мали би більше грошей, щоб підживлювати економіку, адже ці гроші й утворюють те, що ми називаємо економікою. Власне, з тих податків можна спокійно виплачувати ті пенсії, які є», – пояснює експерт.

Розенко обіцяє провести пенсійну реформуСказано 14 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

На його переконання, річ не в тих податках, які нараховуються на пенсію, хоча це дійсно неправильно. Проблема в тому, що потрібно звільнити від надмірних податків і соціальних солідарних зобов'язань тих, хто працює станом на сьогодні.

«Дві третини від заробітної плати мають залишатися в сімейному бюджеті. Максимум, що можна вилучити без шкоди для економіки із заробітної плати та прибутку, – третина. А в нас на сьогодні вилучається значно більше», – проаналізував ситуацію Володимир Щербина.

Варто зазначити, що в день призначення на посаду віце-прем'єр-міністра Павло Розенко заявив, що в першу чергу має намір провести пенсійну реформу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: