Україна змушена буде купувати до 50% електроенергії у Росії – Плачков

Читать на русском
Несвоєчасна закупівля ядерного палива може призвести до того, що Україна восени-взимку купуватиме великий обсяг електроенергії в Росії.
Іван Плачков

Блокування рахунків НАЕК «Енергоатом» призведе до того, що вже восени-взимку Україна буде змушена витрачати десятки мільярдів доларів на закупівлю електроенергії з Росії.

Таку думку озвучив глава Всеукраїнської енергетичної асамблеї та екс-міністр енергетики України Іван Плачков, повідомляє «Слово і Діло».

«Програма поставки палива планується на рік-півтора вперед, щоб енергоблоки працювали в осінньо-зимовий період», – сказав Плачков.

За його словами, несвоєчасна закупівля ядерного палива може призвести до того, що Україні восени-взимку доведеться купувати великий обсяг електроенергії – до 50% – в Росії.

Відзначимо, що генеруючі потужності НАЕК «Енергоатом» забезпечують більше половини виробництва всієї електроенергії в країні – до 60%.

Westinghouse і «Турбоатом» збільшать потужності українських АЕСWestinghouse Electric підписала меморандум про взаєморозуміння з ПАТ «Турбоатом», метою якого є координація та співпраця для збільшення потужності українських АЕС.

Нагадаємо, що рахунки найбільшої генеруючої компанії України НАЕК «Енергоатом» були заблоковані рішенням Шевченківського суду Києва за позовом ЗАТ СП «Укрелектроват». Надалі виконавча служба заарештувала рахунки «Енергоатома» на суму 200 млрд грн. Працівники атомної галузі в очікуванні колапсу: через арешт рахунків «Енергоатому» в них зупинився рух усіх коштів, окрім зарплатних.

Крім цього, перед «Енергоатомом» накопичилася заборгованість у розмірі 12 млрд грн за поставлену електроенергію державному підприємству «Енергоринок», яке є покупцем всієї електроенергії в країні. «Енергоринку» своєю чергою не заплатили обленерго.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: