Як політична криза позначилася на рейтингах політиків?

Читать на русском
Політолог Вадим Карасьов розповів про динаміку зміни популярності українських політиків у зв'язку з останніми подіями в країні.

Останні кілька тижнів стали насиченими для української політики: панамсько-офшорні скандали, розпад коаліції в Раді, формування нового уряду та його перші ініціативи – все це не могло не позначитися на популярності основних політичних діячів.

У коментарі Kyiv.Press політолог Вадим Карасьов розповів про динаміку зміни популярності та перспективи українських політиків, передає «Слово і Діло».

Петро ПорошенкоНародний депутат України

«Перш за все, останні події можуть вплинути на подальше падіння довіри громадян до інститутів державної влади, – вважає експерт. – Подивіться на оцінку діяльності Ради, Кабміну, прокуратури – все це в межах статпохибки. Більш-менш громадяни ще довіряють армії та церкві, але військові й духовенство самі не можуть управляти країною, ми ж не теократія, й каудильйо в країні поки не з'явився разом із хунтою».

На думку Карасьова, падіння загального довіри викликане діяльністю самих органів державної влади. «Як можна довіряти уряду, що замішаний в офшорному скандалі, й парламенту, який не в змозі організувати системну роботу для ухвалення важливих законів і створення чіткої та зрозумілої коаліції?», – зазначив політолог.

Що стосується чинних політиків, то скандали останнього часу сильно вдарили саме по тих, кого викрили у змові з олігархами, брехні чи політичній корупції.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"

«Звичайно, є новий кредит довіри у Гройсмана як у прем'єра-новачка, але тут можна спостерігати серйозні рейтингові ризики, якщо новий Кабмін не зможе ювелірно купувати негативні соціальні наслідки в ході підвищення газових тарифів. Із парламентських опозиціонерів найкраща рейтингова динаміка в Ляшка, який найголосніше та послідовно критикує останні проколи влади, недокоаліцію й останні викриття офшорних міністрів», – аналізує Карасьов.

Також поступово тануть надії на ще не створену «партію іноземців» на чолі з головою Одеської ОДА Міхеілом Саакашвілі, оскільки вражаючих успіхів призначені на державні посади закордонні фахівці не показали, нічого нового не пропонують і до осені про них почнуть забувати, вважає експерт. «Та й сам Саакашвілі вже не виключає за певних політичних обставин свого повернення в Грузію», – додав він.

Тому й не дивно, що незадоволене громадянське суспільство шукає нові форми політичної участі в екстрапарламентській діяльності й шукає нові політичні імена поза Верховною Радою, від чого максимальну персональну підтримку отримують Надія Савченко та Святослав Вакарчук.

Раніше були опубліковані результати соціологічного дослідження компанії «СОЦІС», проведеного 8-12 квітня 2016 року. Згідно з його результатами, Президента України Петра Порошенка та прем'єр-міністра Володимира Гройсмана підтримують 21% опитаних, серед парламентських політиків найбільший рейтинг підтримки у «радикалів» (31%), а серед позапарламентських лідерами громадської думки є Савченко (68%) та Вакарчук (61 %).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: