Чому закон про держслужбу можуть відкласти? Оцінка експерта

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Позиції в законі, які передбачають просування по службі, дійсно потрібно серйозно доопрацьовувати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань місцевого самоврядування Юрій Ганущак, аналізуючи заяву Президента України Петра Порошенка про те, що закон про держслужбу потребує доопрацювання.

«Проблема в тому, що в законі є декілька позицій, які є абсолютно новими. Це позиція, яка вказує, що є політичні посади. Наприклад, помічники депутатів – це фактично обслуговуючий персонал, а не державні чиновники. Це позитив. Є конкурси – також зміна на краще. Проблема в тому, що нормальна практика передбачає внутрішній конкурс, тобто з вулиці людей не буде», – пояснює Ганущак.

За його словами, проблема в тому, що ротація, яка є територіальною частиною і є обов'язковою по суті, не вписується в цей закон.

«Якщо дивитися на конституційні зміни, то префект є ключовою фігурою держави на території, а це й передбачає саме ротацію. Тобто на посаду префекта у регіон приходить префект з іншого регіону. В положеннях даного закону цього не виписано. Ротація — це зміна місця служба, а цих речей немає», - аналізує експерт.

Також, як підкреслив спеціаліст, відтермінувати закон можуть на рік, тому що, якщо відкладають, то на бюджетний період. У цьому також є проблемні аспекти.

Чого чекати від закону про реформу держслужби? ЕкспертПолітолог поділився міркуваннями щодо ухвалення народними депутатами законопроекту «Про державну службу».

На переконання експерта, однозначно, зараз ті позиції, які мають політичний характер, потрібно впроваджувати. Це те ж саме розмежування посад політичних та кар'єрних.

«Речі, які регулюють просування по службі, потрібно доопрацьовувати. Ці недоліки, які належать до держслужби, позначаться й на законі про органи місцевого самоврядування. Наприклад, секретар у справах великого міста прирівнюється до секретаря сільської ради. Але всі розуміють, що навантаження різні, хоча посада однакова. Тоді виникає питання ротації чи переходу службовця із системи місцевого самоврядування в систему державну. Так роблять всі країни», - проаналізував ситуацію Юрій Ганущак.

Як відомо, законом передбачено, що з 1 травня всі призначення в системі державної служби, включаючи заступників міністрів, держсекретарів повинні бути за результатами публічних конкурсів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: