Порошенко проігнорував лист-звернення відомих митців

Читать на русском
П'ять відомих українських культурних діячів написали звернення до Президента України Петра Порошенка.
Мистецький Арсенал

Відомі українські митці написали звернення до Президента України Петра Порошенка, в якому озвучили принципові вимоги щодо ситуації з призначенням нового директора ДП Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал».

До Порошенка звернулися 5 видатних діячів культури, пише «Слово і Діло».

Зокрема, директор інституту філософії НАН України, академік Мирослав Попович; головний диригент Національної філармонії України Роман Кофман; український кінорежисер Роман Балаян; власник і директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович та відомий український художник Анатолій Криволап.

«Знаємо, що численні представники громадськості - незалежні експерти, фахові організації, митці, науковці та колективи зверталися до Вас із проханням взяти на особистий контроль ту неприпустиму ситуацію, яка наразі склалася навколо музейного комплексу», – зазначають митці.

Вони нагадали, що досі не призначений конкурс на майбутнього директора «Мистецького Арсеналу», не прийнято кадрових рішень щодо чиновників, які намагалися ліквідувати структурний підрозділ «Музей» і «неналежним чином поводили себе з колективом і нині чинним керівником». «Вважаємо, що це неприпустимо в демократичній європейській країні, якою Україна прагне стати», – йдеться в повідомленні.

«Мистецький Арсенал» як музей – під загрозою знищенняДержуправління справами змінило статут Мистецького Арсеналу, ліквідувавши підрозділи Музей і Дирекція з будівництва.

«Хочемо принципово наголосити, що блискучі результати, яких досяг «Мистецький Арсенал» протягом останніх 5 років, а це 3 мільйони відвідувачів, більше 60 масштабних культурно-мистецьких просвітницьких проектів, виведення комплексу зі стану збитковості, створення та промоція потужних міжнародних культурних брендів, – виключно заслуга Наталії Заболотної та її команди. Ця людина за роки управління набула необхідні зв'язки як усередині країни, так і за кордоном. Заболотна змогла організувати безпрецедентні для України заходи. Наполягаємо, щоб це все було враховано під час конкурсного відбору», – відзначили діячі культури.

Наостанок, митці попередили про загрозу зникнення унікального для країни мистецького комплексу. «Той, хто порушує закон та саботує конкурс на призначення голови «Мистецького Арсеналу», вчиняє злочин проти культури, оскільки є реальна загроза, що комплекс без Наталії Заболотної може не лише припинити розвиватися, але й втратити життєдайний стрижень і просто припинити існування», - зазначається в повідомленні.

Наразі питання щодо організації відкритого та прозорого конкурсу на посаду голови «Мистецького Арсеналу» залишається відкритим. Жодної реакції Президента досі не послідувало, зазначають автори звернення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: