«Мистецький Арсенал» як музей – під загрозою знищення

Читать на русском
Держуправління справами змінило статут Мистецького Арсеналу, ліквідувавши підрозділи Музей і Дирекція з будівництва.

Державне управління справами змінило статут ДП «Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал», ліквідувавши два стратегічні підрозділи: «Музей» і «Дирекція з будівництва».

Про це у своєму Facebook написала директор «Мистецького Арсеналу» Наталія Заболотна, повідомляє «Слово і Діло».

«У зв'язку із суспільним резонансом, який викликало ігнорування ДУС закону України про конкурсне призначення керівників культурних установ, не маю морального права не проінформувати суспільство й про те, як змінив наш орган управління статут «Мистецького Арсеналу». В ньому зникли два стратегічні підрозділи: «Музей» і «Дирекція з будівництва». Не важко домислити, чому?», – зазначила Заболотна.

Колишній «гуморист» з Вінниці став в. о. голови ДУСіЗаступник Державного управління справами та колишній директор команди Клубу веселих і кмітливих «Вінницькі перці» Сергій Борзов став в. о. голови ДУС.

«Якщо ліквідувати структурний підрозділ «Музей», то тоді можна не будувати Музей. А якщо чинний музей – не музей, то й колекція не музейна. А вона в «Арсеналі» за останні півроку стала нічогенькою», – додала вона.

Зокрема, приблизна вартість колекції дорівнює вартості будівництва всього «Мистецького Арсеналу».

«Я як генеральний директор державного підприємства, може, й порушую якусь дисциплінарну норму, не реєструючи запропоновану органом управління нову редакцію Статуту, й, можливо, ДУС вже знайшов привід для офіційної догани, але як очільник Національного культурно-мистецького й музейного комплексу «Мистецький Арсенал» з унікальним національним культурним спадком, з 3-мільйонним культурним електоратом і неймовірним просвітницьким, культурним і репутаційним для України потенціалом не маю жодного морального права формалізувати його «інший» низькй статус. «Арсеналу» бути!», – резюмувала Заболотна.

Нагадаємо, в лютому Президент Петро Порошенко підписав закон, який запроваджує новий порядок конкурсного призначення керівників державних закладів культури. Однак, за словами Заболотної, ДУС вважає «Мистецький Арсенал» підприємством, попри розмаїття культурних проектів, які реалізує столичний комплекс.

У коментарі «УП» співрозмовник у ДУС зазначив, що відомство планує попросити роз’яснення в Міністерстві культури щодо того, чи вважати «Мистецький Арсенал» підприємством, чи все ж закладом культури. Однак офіційний коментар у прес-службі ДУС пообіцяли надати пізніше. Своєю чергою, в Мінкульті зазначають, що не можуть коментувати питання «Мистецького Арсеналу», тому що цей комплекс підпорядкований не Мінкульту, а ДУС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: