У Київській області відмовляються фінансувати ПТУ

Читать на русском
Фінансування профтехучилищ є надто обтяжливим для бюджету Київської області, вважають в обласній раді.
Ганна СтариковаФото: infokava.com

Фінансування професійно-технічних училищ, яке, згідно з законом про децентралізацію, перекладено на обласні бюджети, є надто обтяжливим для регіону.

Про це заявила глава Київської обласної ради Ганна Старикова, інформує «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

При цьому, незважаючи на те, що утримання профтехучилищ лягає на плечі обласного бюджету, управління ними залишається в руках Міністерства освіти, нарікає Старикова.

«Перекладаючи фінансування таких освітніх установ на органи місцевого самоврядування, Кабінет міністрів не передбачив делегування місцевим громадам функції управління ними. Тому виникає абсурдна ситуація, коли фінансувати ПТУ повинні місцеві бюджети, а підкоряються вони як і раніше Міністерству освіти і науки України», – зазначила вона.

Ще один рік війни: фінансування освіти та медицини лише у планахБюджет країни будуть урізати за рахунок уже традиційних витрат на освіту, медицину та культуру. А це особливо небезпечно – декларуючи прагнення до змін та реформ, не звертати уваги на фінансування освіти, а також нехтувати здоров’ям українців.

На думку голови обласної ради, утримання ПТУ – надто важкий тягар для області, для якого необхідно переглянути закон про Державний бюджет на 2016 рік, інакше столичний регіон ризикує витратити на їх фінансуванні гроші, передбачені для розвитку області.

«На сьогоднішній день ситуація для області є критичною. На фінансування ПТУ необхідно 150 млн грн. В даний час передбачений розподіл між обласним та місцевими бюджетами: близько 80 млн грн – з обласного і більше 75 млн грн – з місцевих. Це означає, що Київщина може залишитися без бюджету розвитку: без будівництва та ремонту шкіл, дитячих садків, лікарень, медичних амбулаторій», – розповіла Старикова, уточнивши, що в регіоні працюють 25 профтехучилищ.

Нагадаємо, 3 лютого Президент призначив головою Київської обласної державної адміністрації Максима Мельничука.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: