Гра українських політиків у прем'єрство вже набридла Заходу – експерт

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

Розігрувати комбінацію, що ми хотіли би поставити «технократа» Яресько, але під неї немає 226 голосів, тому поставимо Гройсмана, під якого чомусь знайшлися голоси, безглуздо та нікому не потрібно, тим паче Заходу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валентин Гладких, аналізуючи заяву Наталії Яресько, яка вперше прокоментувала своє можливе призначення на посаду прем'єр-міністра.

«Гра в ілюзію вже починає набридати не лише українцям, але й нашим західним партнерам. Захід не є кадровим агентством і їх абсолютно не цікавить, як ми тут вирішуємо внутрішні проблеми. У них винятково прагматична позиція: хто є прем'єром, Яка коаліція, хто виступає центром прийняття рішень і З ким домовлятися», – констатував Гладких.

Як підкреслив експерт, не варто вважати, що вони дуже хочуть бачити Яресько чи когось іншого на цій посаді.

«Певне підґрунтя в цьому є, тому що різні центри впливу на Заході мають своїх контрагентів в Україні, з якими їм комфортніше працювати, але це зовсім не означає, що на Заході, як під час Золотої орди, погоджують кандидатури та роздають ярлики на князювання», – наголосив політолог.

Крім того, експерт пояснив, що сам термін «технократ» є фікцією та профанацією, оскільки й досі немає критеріїв, за якими відрізнятимуть технократів від нетехнократів.

Цей парламент не дасть уряду Яресько працювати – Financial TimesУ разі призначення Наталії Яресько прем'єр-міністром України та формування нею власного уряду, вона зіткнеться з протидією Ради.

«Кажуть, що це людина, яка не хоче мати політичного майбутнього, рівновіддалена від політичних груп, але це не технократ, а технічний уряд», – розповів Гладких.

Тобто, як уточнив він, це уряд, який буде виконавчим органом певних груп впливу й не більше.

«Чи готова Яресько сформувати Кабмін технократів? Так, готова. Зараз узагалі багато тих, хто бажає сформувати такий уряд. Питання в тому, чи матиме цей Кабмін достатню підтримку в парламенті? Все одно все впирається у 226 голосів, яких на сьогоднішній день немає безвідносно до того, буде це Яресько чи Гройсман», – проаналізував ситуацію Валентин Гладких.

Нагадаємо, раніше Наталія Яресько заявляла, що в неї немає прем'єрських амбіцій та називала інформацію про своє прем'єрство спекуляціями.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: