Після оголошення вироку РФ може передати Савченко Україні в обмін на зняття санкцій ЄС – експерт

Читать на русском
Ганна Малкінаполітичний експерт

Судовий вирок означає, що Савченко може бути передана Україні лише для відбування покарання.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політичний експерт Ганна Малкіна, аналізуючи судовий процес та оголошення вироку українській льотчиці Надії Савченко.

«Після вироку суду політичні засоби, якісь політичні механізми вже працювати не будуть. Про обмін вже говорити не можна. Обмін полоненими в політичному плані можливий лише до винесення вироку суду», – зауважила Ганна Малкіна.

Тобто, як пояснила вона, далі буде переговорний процес, оскільки шляхом міжнародних переговорів РФ може передати її на відбування покарання в Україну.

«Якщо це відбудеться, то Україна за міжнародними угодами зобов'язана тримати Савченко у в'язниці, але зважаючи на всі обставини, можна знайти механізми законодавчого характеру. Потрібно буде звертатися до Європейського суду з прав людини, який є наднаціональним судовим органом і не скасовує рішення якоїсь держави, а постановляє своє», – розповідає експерт.

Як «список Савченко» вплине на Путіна та виконавців його наказів? ПравозахисникПравозахисник прокоментував інформацію про те, що Президент Петро Порошенко передав європейським лідерам санкційний «список Савченко».

Крім того, як підкреслила вона, РФ також може передати Савченко для відбування покарання в Україну в разі домовленостей з Європою та США щодо пом'якшення або зняття економічних санкцій.

«Про це зараз активно ведуться переговори. Підготовлена громадська думка в Європі, що потрібно якось лібералізувати відносини з РФ, тому що бізнесові кола несуть втрати», – наголосила Малкіна.

Тому, на її думку, якщо буде геополітична домовленість щодо лібералізації санкційного порядку, то РФ може передати Надію Савченко Україні.

Як повідомлялося раніше, сторона обвинувачення вимагає для української льотчиці 23 роки ув’язнення. На останньому засіданні було заявлено, що вирок зачитуватиметься протягом двох днів – 21 та 22 березня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: