Намагаючись тиснути на жалість у питанні Криму, Україна нічого не доб'ється – експерт

Читать на русском
В'ячеслав Білоусвійськовий спеціаліст

Від самого початку потрібно було не боятися, що Путін на білому коні буде в Києві, а давати відсіч та вимагати повернення до Будапештського меморандуму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів воєнний експерт, полковник запасу, колишній глава Спілки офіцерів України В'ячеслав Білоус, аналізуючи другі роковини «референдуму» в Криму.

«Будуть продовжені санкції чи ні, Україна просто зобов'язана вимагати повернення до Будапештського меморандуму. Україна була третьою ядерною країною в світі й 90% міжконтинентальних ракет під кодовою назвою «Сатана» були націлені на США. Тоді за допомогою України у США виникла можливість не витрачати колосальні бюджетні кошти на протиракетну оборону», – розповідає військовий.

За це, як підкреслив він, Україна не отримала майже нічого. Ядерне паливо відвезли до РФ, закрили останню чорнобильську станцію, де був збагачений уран, що давав змогу створювати ядерну зброю.

«Україна отримала удар в спину, анексію Криму та окуповану територію. А гаранти нічого не робили тоді, щоб захистити наші інтереси», – наголосив Білоус.

На його переконання, проблема української влади, крім того, що ми не наполягли на поверненні до Будапештського меморандуму, в тому, що ми завжди чогось і когось боїмося.

«Немає української позиції. У нас позиція: на нас тисне Росія, пожалійте нас, європейці. Нам постійно потрібна допомога, щоб нас хтось захищав, але варто розраховувати й на власні сили», – проаналізував ситуацію В'ячеслав Білоус.

Додамо, що 14 січня 2016 року Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що запропонує створити міжнародний механізм із деокупації півострова Крим. Оптимальним для такого механізму буде формат «Женева плюс».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: